K dalšímu zápisu má nakročeno i letos. Prestižní tři závody kategorie cross-country na konci května vidělo bez pěti stovek dvacet tisíc příznivců cyklistiky. Jako magnet přitahovaly diváky zejména náročné kamenité úseky Rubena Choice a Rock N´ Roll. Špalíry diváků však byly všude i v méně atraktivních pasážích okruhu.

„Návštěva byla nejvyšší ze všech ročníků. Diváci nám výbornou kulisou určitě pomohli v boji o kandidaturu na pořádání mistrovství světa. Chtěl bych jim poděkovat," řekl generální sekretář Světového poháru v Novém Městě na Moravě Petr Vaněk.

A o to tu jde. Ve čtvrtek by se mělo rozhodnout o pořadateli mistrovství světa v roce 2016. Pořadatelský tým okolo bývalého skvělého silničáře Jána Svorady se dlouho nemohl dopátrat soupeřů. Těsně před SP v Novém Městě se prosáklo, že konkurentem bude německý Albstadt.

Olympijský vítěz z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý je přesvědčen, že Nové Město v tomto duelu uspěje. „Všichni viděli, jak to v Novém Městě fungovalo. Atmosféra byla super a nedá se jiným Světovým pohárem srovnat. Albstadt prostorem ani místem zdejších kvalit nedosahuje. Byl by to krok zpět, pokud by mistrovství světa z jakéhokoliv důvodu přidělili Albstadtu. Vysočina je reklama na vrcholovou cyklistiku," tvrdil Kulhavý.

Sympatie má Vysočina arena i u trojnásobného tamního vítěze, Švýcara Nina Schurtera. „Tady vás diváci vytáhnou, nenechají vás na trati samotné. A co je fajn, fandí všem. Tady jsou závody oslavou na horská kola," pochvaloval si Schurter.