Úbytek obyvatel znamená pro město hlavně finanční ztrátu. „Přicházíme o peníze, protože na jednoho trvale přihlášeného dostává město z vybraných daní asi osm a půl tisíce korun. Spolu s dalšími poplatky, například za komunální odpad, to dělá deset tisíc korun ročně za každého, kdo se odstěhuje, nebo si změní trvalé bydliště," vysvětlil Tomáš Vlček z novoměstského úřadu.

Počet obyvatel Nového Města na Moravě a jeho místních částí se stále ještě drží nad desetitisícovou hranicí. Ve městě je registrováno zhruba deset tisíc sto třicet lidí. „Pořád to ale mírně klesá, to je ovšem stejné ve všech městech na Vysočině. Účelem naší plakátové kampaně není to, aby se počet obyvatel zvýšil, ale aby jich neubývalo. Ve městě je hodně lidí, kteří tady žijí a pracují, ale nemají tu trvalý pobyt," řekl Michal Šmarda.

Plakáty vzbuzují rozporuplné reakce. Na jednom z nich je například fotografie Štursovy sochy pasáčka s ovečkou a je u toho nápis Neopouštěj moje stádo. A pod tím je dodatek Tvé město tě potřebuje. „Na dalším zase fotografie sochy Jana Husa, kterou jsme minulý rok instalovali, s nápisem Neupaluj! odtud," popsal další poutač, který vzbuzuje pozornost místních obyvatel, starosta Šmarda.

Názory na městkou plakátovou kampaň se různí. „Mně se to fakt líbí, přijde mi to vtipné a nápadité. Stojí to za pousmání i za zamyšlení," řekl Pavel Holý z Nového Města na Moravě.

Romanu Koutnému to naopak připadá nedůstojné. „Je to přímo hrozné, město by to mělo okamžitě odstranit. Nechápu, proč by měl kvůli něčemu takovému někdo ve městě zůstávat a nestěhovat se za lepším," oponoval Roman Koutný.

Tvůrci plakátů, které vzbuzují pozornost, připadají oba názory v pořádku. „Šlo zejména o to, aby se upozornilo na problém. Plakáty měly především zaujmout na první pohled. Vím, že se na mě někteří novoměstští patrioti mohou zlobit za to, že jsem jako námět použil slavné sochy. Ale jsou to díla, která Novoměšťané dobře znají, k Novému Městu nedílně patří. Představil jsem si, že ty sochy jakoby pozorují dění ve městě, jsou takovými němými svědky života v něm, jeho patrony. Představil jsem si, že po těch letech, co v Novém Městě na Moravě stojí, je asi musí mrzet, že tam zvolna ubývá obyvatel. Proto jsem je nechal k místním promluvit. Naléhavě, ale s humorem," uvedl Kryštof Benoni z Novoměstských kulturních zařízení, který je autorem podoby pětice poutačů.

Radnice se ale nespoléhá pouze na plakáty. „Tohle je jeden z nejkontroverznějších kroků, ale chystáme i další. Například podporu mladých lidí, dostatek míst ve školkách nebo rozšíření dopravní infrastruktury tak, aby lidé mohli lépe dojíž- dět za prací," poznamenal novoměstský starosta Šmarda.