Státní podnik totiž v rámci takzvané optimalizace poštovní pobočkové sítě na území České republiky uzavírá některé ze svých přepážek.

Například v Borech na Velkomeziříčsku už tak učinil k 31. lednu. „Doslova ze dne na den jsme byli postaveni před hotovou věc. Sice jsem se snažil se zástupci pošty o jejich záměru hovořit, ale neúspěšně. V zastupitelstvu jsme se tedy dohodli, že v horizontu týdne zašleme na vedení podniku stížnost za neseriózní způsob jednání s tím, aby tuto službu u nás opět obnovili,“ sdělil tamní starosta Josef Březka.

Stejný nesouhlas, i když jinou formou, vyjadřují také vRovečném na Bystřicku. Tam by měli o svou pobočku pošty přijít k 1. červnu. „Pořádáme proti zrušení podpisovou akci, do které se zapojilo jen v Rovečném kolem tří stovek lidí. K tomu nejsou připočítány podpisy obyvatel Věstína nebo Velkého Tresného, podpisové archy jsme umístili v místních obchodech,“ řekl starosta Leoš Petr.

Omezení pro lidi

Obavy o svoji poštu mají rovněž starostové Netína, Heřmanova nebo Vidonína. „Jde o podstatné omezení lidí na venkově. Rozhodně s tím nesouhlasíme a již jsme se obrátili o pomoc na Svaz obcí a měst České republiky. Vyjádřili nám svoji podporu,“ uvedl starosta Vidonína Miloš Laub. I tam by se měla pošta zavřít na konci května.

„Vlastní pobočky by pošta měla mít v místech, kde je největší koncentrace požadavků na poštovní služby,“ potvrdila záměr rušení méně vytížených poboček mluvčí pošty Marta Selicharová.