Jedno takové existuje už šestý rok ve Velké Bíteši. Jmenuje se Nemova školička a nabízí péči o dítě už od šesti měsíců jeho věku. „Chtěla jsem si naplnit svůj sen pracovat ve školce, kde plán dne nebude dogma a kde budou mít děti více času pro aktivity, které by je oslovily a bavily,“ vysvětlila založení Noemovy školičky její vedoucí Jitka Felklová.

Zařízení má kapacitu dvanáct dětí. Péče o ty nejmladší, tedy šestiměsíční, je spíše nárazová. „Staráme se o ně třeba ve chvíli, když musí rodič jít na nějakou schůzku, například k zubaři. Nejčastěji k nám chodí děti ve věku rok a půl až dva roky,“ upřesnila Jitka Felklová.

Přestože by se mohlo zdát, že hlídání těch nejmenších znamená nejvíce práce a starostí, opak je prý pravdou. „Podle mého názoru je to náročnější s těmi staršími,“ pousmála se Jitka Felklová. „Většinou se snažíme rodičům doporučit dát děti v předškolním věku už do státní školky, kde mají jednotný vzdělávací program,“ doplnila Jitka Felklová.

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení pro válcovny, odlitků a nástrojů. Ve druhé největší firmě na Vysočině pracuje 2 350 kmenových zaměstnanců.
Žďas otevře brány podniku

Nemova školička přijímá děti celoročně. Cena se liší podle druhu služeb, které rodiče pro své dítě požadují. Mohou zvolit pravidelnou docházku i individuální hlídání. „Nejvyšší cena je 5 tisíc korun za měsíc,“ dodala Jitka Felklová.

Rozdíl mezi soukromým zařízením a státním školským zařízením je mimo jiné i ve stravování. „Obědy zajišťují rodiče, v naší režii jsou pouze svačinky. Chodí k nám děti s různými alergiemi a spousta rodičů se zaměřuje na alternativní výživu, takže tento způsob je pro nás nejvýhodnější,“ řekla Jitka Felklová.

Soukromé zařízení se o nejmenší děti postará také ve Velkém Meziříčí. Miniškolka Rarášek nabízí maminkám možnost hlídání dětí už od jednoho roku. „Nejsme školské zařízení, ale spíš dětský klub,“ podotkla jeho zřizovatelka Lenka Kavalcová.

Hlídání těch nejmenších je individuální službou. „S rodiči se domluvíme na místě a čase a dají nám také pokyny, jak si péči konkrétně představují – kdy má dítě jíst, kdy spát a podobně,“ objasnila postup Lenka Kavalcová.

Starší děti mohou klub navštěvovat denně, funguje podobně, jako klasická školka. „Ráno si hrajeme, pak se zaměřujeme na pohybové aktivity a tvůrčí dílničky. A snažíme se s dětmi chodit i co nejvíce ven,“ popsala denní režim Lenka Kavalcová. Cena za službu v miniškolce Rarášek se může vyšplhat až na 6 800 korun za měsíc.

Naopak zdarma nabízí hlídání dětí od půl roku věku novoměstské mikrojesle. „Fungujeme teprve od letošního února a chodí k nám osm dětí. Protože je náš projekt hrazen z evropských peněz, je tato služba zdarma a rodiče si platí pouze obědy nebo pokud mají zájem o výuku angličtiny,“ sdělila vedoucí mikrojeslí Eva Rusňáková.