Jednotky hasičů z Bystřice nad Pernštejnem a Dolní Rožínky už v souvislosti se zahořením sazí v komíně vyjížděly v tomto týdnu do Stříteže. Požár se naštěstí obešel bez materiální škody.

To, že návštěvu ze strany kominické firmy nechávají vlastníci nemovitostí až na poslední chvíli, potvrdil kominík Josef Piskač z Víru. Podle jeho slov je to letos horší tím, že loňská zima trvala dlouho a letošní začala brzy.

„Objednávek mám hodně, snažím se jednotlivé poptávky řešit v klidu. Deset komínů denně nyní určitě udělám," poznamenal vírský kominík. Kromě stálé klientely, kterou má mimo jiné i na jižní Moravě na Tišnovsku a Brněnsku, se snaží vyhovět i nové. „Čtrnáct dní staré objednávky jsem si přesunul na sobotu. Někdy dělám i v neděli," řekl Piskač s tím, že za čištění vydá zákazník do 500 korun, v závislosti na počtu objednávek v dané obci.

„Nadstandardní služby, při nichž je zapotřebí použít kameru nebo třeba frézu, jsou dražší. O ceně informuji klienta předem," dodal kominík Piskač.

Každý majitel kotle, kamen nebo krbu by se měl řídit bezpečnostními zásadami. Kominíci se ale běžně setkávají s případy, kdy se v okolí komína nachází hořlavý materiál. „Kolikrát se mi stalo, že jsem v půdním prostoru u komína našel seno nebo dřevo," uvedl kominík Milan Kuric.

Chyby ale objevují i u komínů v novostavbách. „Revize dělají stavební úřady, já se pak nestačím divit," podotkl kominík Jiří Flajšman z Velkého Meziříčí.

Někteří lidé si čistí spalinové cesty svépomocí. Jakých omylů se dopouštějí nejčastěji? Dle odborníků jednak nevlastní vhodné nářadí, jednak v mnoha případech ani nevědí, jak takovou činnost vůbec správně dělat.

Mezi závažné problémy ale patří i nedostatečné kontroly kominíků. „Jednou z nejhorších věcí je odfláknutá kontrola od takových těch rychlokvašek kominíků. Pokud kontrolu neprovedou pečlivě a například při čištění komína kominickým strojkem nedosáhnou až úplně dolů, oheň pořádně nehoří a při topení pak může dojít i k vzplanutí nespáleného smetí v komíně," popsal Kuric.

Nyní stačí jedna kontrola ročně. Měla by ji dělat odborná kominická firma, která o výsledku vystaví řádný doklad s razítkem a podpisem. „Pokud během práce zjistí kominík nedostatky, které bezprostředně ohrožují požární bezpečnost, zdraví, život nebo majetek osob, a nelze je odstranit na místě, musí toto ohlásit příslušnému stavebnímu úřadu nebo hasičům," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Čištění spalinové cesty, sloužící pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva do výkonu 50 kW, je možné provádět i svépomocí.

Tomu, kdo dokument od kominíka nebude mít a vyhoří kvůli špatnému komínu, hrozí až pětadvacetitisícová pokuta a odpovědnost za škody přechází na něj. „V okamžiku, kdy nebudou mít lidé potvrzení od řádného kominíka, pojišťovny se s nimi nebudou bavit," apeluje na vlastníky domů viceprezident Společnosti kominíků České republiky Jaroslav Schön.