„Je zbytečné kvůli zatím krátkodobému ochlazení ježky sbírat a snažit se o ně starat. Tato zvířata snášejí i teploty pod bodem mrazu,“ vysvětlil žďárský ochranář Jaromír Čejka.

Podle Olgy Růžičkové, vedoucí stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou, není lidská tradice sbírání a zachraňování ježků pro ježčí populaci přínosem. „Je mnohem lepší pomoci ježkům biologickou cestou. Například nepoužívat insekticidy, které hubí jejich přirozenou potravu, nebo ponechat na zahradě kupu listí, do které se mohou schovat,“ uvedla Růžičková.

Jak Olga Růžičková tvrdí, chápe, že je lidem malého ježka líto. „Mohou ho proto podobně jako ptáky přikrmovat. Nejvhodnější jsou psí nebo kočičí konzery nebo granule. Ježci však nepohrdnou ani vajíčkem, kouskem syrového či vařeného vepřového nebo tvarohem. V žádném případě však ježci nesmějí kravské mléko, které nedokáží strávit,“ poradila Růžičková.

Ježci jsou noční živočichové, které v létě není přes den vidět. S nástupem podzimu se však snaží vykrmit na nadcházející zimu, a zvyšují svou aktivitu i během dne. Většinou při tom neujdou lidské pozornosti. Lidé se je pak snaží zachránit tím, že je z přírody odnášejí. To však podle odborníků není nutné. Zdravý ježek zimu přežije.