Na oddělení intenzivní péče v Brodě jsou lůžka stále zaplněna. „Musíme je mít pro covid-19 pozitivní pacienty,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Petra Černo. Jak dodala, možnost zahájit první operace umožnil pokles covidových pacientů na Brodsku a možnost převést některá oddělení zpět do takzvaně čisté zóny. „Aktuálně je v nemocnici sedmatřicet covid-19 pozitivních pacientů. Pět jich je na oddělení ARO a jeden na interní jipce,“ upřesnila mluvčí. 

Nemocnice Havlíčkův Brod:
Odloženo bylo 1300 operací

Nemocnice v Brodě musela, stejně jako všechny nemocnice v Česku odložit od loňského podzimu více jak třináct set neakutních operací napříč všemi odbornostmi. Neoperovalo se na ortopedii, chirurgii, urologii, gynekologii, na očním nebo ORL. Podle názoru některých pacientů se tak jen vytloukl klín klínem. „Tetu bolí kolena. Chodí pořád hůř. Prý zdravotníci padají únavou kvůli covidu. Obávám se, že až se do nemocnic vrátí všichni nemocní a začne se operovat, tak padnou doopravdy. Někteří pacienti se operací ani nedožijí. Kdo za to nese odpovědnost,“ povzdechl si Lubomír Zach z Havlíčkova Brodu.

Počet obyvatel na Vysočině klesl téměř o tisícovku.
Více úmrtí a méně porodů: lidí v Kraji Vysočina i na Havlíčkobrodsku ubylo

Pozastavena byla v brodské nemocnicii také nenádorová terapie na oddělení klinické a radiační onkologie. „Tu obnovíme od 23. dubna. Provoz od 3. května spustí i lůžkové rehabilitační oddělení. Od 17. května obnoví provoz lůžkové oddělení oční a ORL. Tato oddělení fungovala jen v ambulantním režimu,“ doplnila mluvčí.

Aktuálně zůstávají pacienti pozitivní na covid hospitalizováni na oddělení infekčním, plicním, a chirurgické stanici, dále ARO a interní JIP plus jedna stanice interního oddělení slouží jako takzvaná triáž k rozdělení pacientů podle závažnosti nemoci.

Jinde oprerace zatím neplánují

Nemocnice Nové Město na Moravě

Srovnání počtu operací v lednu 2020/2021
Ortopedie 136/2
Chirurgie 195/84
Urologie 110/54

Operace ale zatím neplánuje nemocnice v Novém Městě na Moravě. „I když celkový počet nově nakažených covidem na Vysočině ubývá, situace na Žďársku stále není uspokojivá. Podle Krajské hygienické stanice je situace na Žďársku mezi nejhoršími v kraji. Nelepší se epidemická situace. Nedostatek lůžek intenzivní péče nemocnici neumožňuje v současné době přijímat nemocné k neakutním operacím,“ informovala pacienty mluvčí Tamara Pecková. Poslední týden je v novoměstské nemocnici v průměru hospitalizováno sto pacientů s onemocněním covid-19. Z toho zhruba 20 pacientů potřebuje každodenní intenzivní péči.

Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov se zaměřili na kontroly řidičů kamionů, kteří parkují na dálnici D1.
Nepěkné probuzení: policisté na vysočinské D1 rozdávali pokuty řidičům kamionů

Nemocnice Jihlava:

Na plánovanou operaci čeká asi tisíc pacientů. Převážně jde o ortopedické zákroky.

V nemocnici v Jihlavě otvírají od pondělí jen specializované ambulance. „Co se týče neaktutních oprací, uvidíme za týden. Jinak některé gynekologické oprace provádíme stále,“ upřesnila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Na plánovanou operaci v jihlavské nemocnici čeká asi tisícovka pacientů. „Jedná se především o ortopedické zákroky. S těmi chceme začít jako s prvními společně s chirurgií a urologií. Jako první by měla červenou zónu opustit chirurgická oddělení,“ dodala Zachrlová.

Nemocnice Pelhřimov:

Čekací doba na ortopedickou operaci v roce 2020 maximálně čtrnáct až dvacet měsíců. Na operaci žlučníku v průměru tři až čtyři týdny.

V nemocnici Pelhřimov plánují jen některé neakutní operace. „Jde jen o malý počet nemocných. Nemocnice ještě není tak uvolněná, co se týče covidových pacientů, abychom mohli dělat operací daleko víc,“ vysvětlil ředitel Michal Kozár.

Operovat nezačnou ani v nemocnici Třebíč. „Příští týden zasedá krizový štáb. Máme ještě dost covidových pacientů, takže operace zatím neplánujeme,“ sdělila mluvčí nemocnice Jitka Mácová.