Jde o metodu, při které speciální přístroj částečně nebo úplně nahrazuje dýchání. Domácí umělá plicní ventilace je způsob, jak zajistit základní životní funkci za pomoci ventilátoru, který zabezpečuje dýchání, a to v domácím prostředí nemocného. „Jestliže není možné pacienta do tří měsíců odpojit od přístrojů, pak se ho pokusíme připravit právě do programu DUPV,“ uvedla vedoucí lékařka oddělení následné intenzivní péče Eva Kutalová.

Pokud však domácí umělá ventilace není možná ze sociálních důvodů, neboť o pacienta se nemá doma kdo postarat, je pak odkázán na doživotní hospitalizaci v nemocnici.

Ilustrační foto.
Šoférka před jízdou pila, nadýchala skoro dvě promile

Novoměstské oddělení NIP je určeno hlavně pro pacienty, kteří jsou závislí na podpoře dýchání přístrojem pro umělou plicní ventilaci a pro pacienty, kteří vyžadují dlouhodobou intenzivní lékařskou péči. „Převážně se jedná o pacienty s chronickým onemocněním, po těžkých traumatech, po komplikovaných operačních výkonech, s neurologickým onemocněním, v septických stavech,“ přiblížila lékařka.

Na oddělení nově praktikují studentky oboru ošetřovatelka Střední odborné školy v Novém Městě na Moravě. „Vzhledem k tomu, že v nemocnici fungují dvě oddělení, kde se zaměřují na péči o pacienty, kteří jsou závislí na přístrojích podporujících základní životní funkce, nebo se je již od ventilátoru podařilo odpojit, zvyšuje se jejich šance, že se dostanou do domácí péče. Jejich rodiny však potřebují pomoc v péči o své blízké od profesionálních pečovatelek,“ vyjádřila se učitelka odborného výcviku školy Iva Kondýsková s tím, že absolventky oboru po škole najdou uplatnění v domovech pro seniory, domech s pečovatelskou službou či právě v nemocnicích.