„Děkujeme všem dárcům, kteří se do benefiční akce zapojili,“ uvedl mluvčí novoměstské nemocnice Petr Hladík. „Do konečné částky však stále něco chybí, proto ještě chceme oslovit některé firmy či nadace a zároveň začít připravovat veřejnou zakázku na zakoupení přístroje. Jeho cena se pohybuje kolem dvou milionů korun,“ doplnil mluvčí s tím, že operační věž bude zakoupena na základě veřejné zakázky s využitím elektronické aukce pro optimalizaci ceny. Peníze, které budou do potřebné částky chybět, nemocnice doplatí ze svých zdrojů.

Do shánění financí na novou operační věž se nemocnice pustila i proto, že Vysočina patří k regionům s nejvyšším výskytem rakoviny ledvin. Každý pacient starší padesáti let věku by měl proto podstoupit prohlídku s cílem prevence onkologických onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku a u mužů také prostaty. A právě na muže v produktivním věku je kampaň Koruna pro muže cílená.

Ve 24. kole II. ligy zdolaly Moravské Budějovice (ve žluto-černém) hráče Žďáru, hokejisté Havlíčkova Brodu (v červeno-bílém) přemohli Kolín.
Krajské derby rozhodla Žihadla v nastaveném čase

Nová věž umožní v novoměstské nemocnici rozšířit miniinvazivní endoskopické operace hlavně o zákroky z důvodu rakoviny prostaty. „Naše pracoviště provede ročně 1350 operačních výkonů, z toho 982 endoskopicky, což tvoří 73 procent z celkového počtu výkonů, k nimž je potřeba endoskopická věž,“ upřesnil Petr Hladík.