Nejvíce rybníků lze najít na Žďársku, které se může pochlubit také třemi největšími rybníky – Velkým Dářkem a Veselským a Matějovským rybníkem. Žďársko odchovává také vlastní kapří plemena, kterými jsou Žďárský šupinatý, Žďárský lysý a jejich kříženci.

Žďárský kapr má dokonce zaregistrovánu ochrannou známku. „Devět z deseti ryb vyprodukovaných v rybnících v Kraji Vysočina tvoří kapr. Kapr tedy neodmyslitelně patří do vod našich rybníků, ale zejména na náš stůl a to nejen o Vánocích. Jeho maso je velmi dobře stravitelné, má vysoký obsah bílkovin a minerálních látek. A má nízký podíl tuku,“ uvedl krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Martin Hyský.

Žďárský kapr je podle něj zajímavý svým genofondem a chutí, která je ovlivněná čistou vodou v čistém prostředí.