Na radnici předpokládají, že zájemců bude více než pozemků. Zároveň ale panují obavy kvůli rostoucím cenám. „Před rokem bych si na větší zájem i vsadil. Vzrostly však ceny materiálů, prací a hypoték. Někoho, kdo na parcelu čekal, to může odradit, ale pořád si myslíme, že zájem bude vyšší než počet pozemků,“ poznamenal Mrkos. Těch má město v nabídce dvacet sedm.

Situaci ohledně cen podobně vnímá i Jan Sedlák z realitní společnosti. „Stavebních míst je nedostatek, tím pádem nemůže vznikat ani žádná bytová zástavba či výstavba rodinných domů. To poté zapříčiňuje růst cen nemovitostí,“ uvedl.

O tom se přesvědčil také obyvatel Žďáru Robin Kunstmüller. „S přítelkyní jsme sháněli byt, ale na výběr jich moc nebylo. Dlouho tam visely ty stejné, ceny u nich také byly poměrně vysoké,“ podělil se o zkušenost.

Město se pro rezervaci formou fronty rozhodlo po zralé úvaze. „Nechceme jít cestou aukce ani dražby, tam vyhraje nejmovitější. My bychom rádi dali příležitost každému,“ zdůraznil Mrkos.

Okresní soud ve Žďáře nad Sázavou. Ilustrační foto.
Bývalému soudci ze Žďáru hrozí další trest za křivé obvinění

Výstavba řadovek ve Vápenické ulici je součástí městského katalogu bydlení. Jedná se o společný projekt města s developerem Unit invest, přičemž pozemky jsou v majetku developera. Rezervace, uzavírání rezervačních smluv a kupní smlouvy se zrealizují na městském úřadě. „S developerem jsme uzavřeli smlouvu i s podmínkami prodeje. To znamená, že prodej půjde přes město, aby nedocházelo k podpultovým prodejům. Chceme, aby šance pro všechny byla stejná,“ sdělil Mrkos.

Vlastníci pozemků si domy budou stavět za regulovaných podmínek, jako je například dodržení uliční čáry nebo mít dům s rovnou střechou. Majitel pozemku také musí do tří let od získání stavebního povolení stavbu zkolaudovat.

Rezervace parcel pro řadové domy na Vápenické ulici začne dvanáctého září v osm hodin.

Výstavba řadových domů ve Vápenické ulici

- rozloha pozemků: 400 metrů čtverečních

- cena za metr čtvereční. 2 357 korun

- podmínka pro koupi pozemku: minimálně deset trvalé bydliště ve Žďáře

- rezervační poplatek: 250 tisíc korun