Široké veřejnosti otevřou v sobotu a neděli dveře svých ateliérů, dílen a galerií desítky místních umělců, od malířů a fotografů přes sochaře, skláře až po umělecké kováře. Společně v celém kraji se letos zúčastní akce na dvě stovky tvůrců.

Výtvarníci a řemeslníci o víkendu zpřístupní svá tvůrčí zázemí. Návštěvníci se tak s umělci budou moci osobně seznámit v jejich domácím prostředí a poznají jejich práci z jiného úhlu, než jak jsou zvyklí z běžných výstav. „Hlavním smyslem Dnů otevřených ateliérů je zviditelnit umění tak, že zprostředkujeme kontakt tvůrce a návštěvníka," řekl ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Jiří Jedlička; je členem tříčlenného organizačního týmu.

V některých ateliérech si lidé dokonce budou moci použité techniky a postupy sami vyzkoušet. Například u Barbory Štěpánkové ze Žďáru nad Sázavou, která vyrábí uměleckou a užitkovou keramiku. „Lidé se u mě dozvědí, jak se keramika vyrábí, a budou si moci sami zkusit tvořit na hrnčířském kruhu. To bude myslím hodně atraktivní. Loni, kdy jsem se otevřených ateliérů účastnila poprvé, lidi kruh zajímal nejvíc," řekla s úsměvem Barbora Štěpánková. Její ateliér v ulici Santiniho 14/21, Žďár nad Sázavou 2 bude veřejnosti otevřen v sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin.

Dny otevřených ateliérů jsou také šancí a nabídkou pro zájemce, kteří chtějí spatřit řemesla pro dnešní dobu již ne zcela typická. Například kovářství předvede Josef Tulis v Dlouhém na Novoměstsku. „Lidem ukážu některé hotové plastiky, a samozřejmě také předvedu, jak kovář pracuje. Lidé se porozhlédnou po dílně a samozřejmě si vyzkoušejí i samotné kování. Hezky si také společně o řemesle popovídáme," uvedl kovář Tulis, který provádí umělecko-kovářské práce ze železa, nerezy, mědi a mosazi, a to jak podle vlastních návrhů, tak i návrhů architektů a výtvarníků. Jeho dílna bude lidem otevřena na adrese Dlouhé 69 v sobotu i v neděli vždy od 9 do 17 hodin.

Loňský čtvrtý ročník Dnů otevřených ateliérů navštívilo kolem deseti tisíc lidí. „Vysočina je kraj s velkým kulturním bohatstvím a jsem moc ráda, že už se Dny otevřených ateliérů staly tradicí pro umělce i návštěvníky," řekla krajská radní pro kulturu Marie Kružíková.

Mají otevřeno

Jana Mikysková

SO 12h 22h

KERAMIKA/ MALBA ukázka vlastní tvorby, obrazy a plastiky z keramiky, dřeva a železa převážně z letošního roku.

Novosady 1132/36, V. Meziříčí

Petr Brázda

SO i NE 9h 18h

MALÍŘ Ukázky malířské autorské tvorby pedagoga a designéra. Práce se dřevem, design dřevěných hraček.

Kocanda 332, Herálec

Petra Svobodová SO 9h 17h, NE 9h 16h ŠPERKAŘKA autorské šperky, drátované dekorace, ručně malovaný textil a hedvábí. Hornoměstská 36 N (naproti Lacrumu), Velké Meziříčí

Jiří Hudec

SO 9h 11h, 14h 16h

KOVÁŘ Ukázka kování v praxi. Prohlídka kovářské dílny, ukázka některých výrobků s možností zakoupení.

Lhota 95, Lísek

Václav Kyselka

SO 10h 19h, NE 10h 17h

SOCHAŘ Návštěva sochařského ateliéru. Zahradní sochařská galerie, prohlídka ateliéru, ukázka realizací v krajině a architektuře, komentář autora k dílům.

Křoví 215, Křoví

Kompletní seznam umělců je na www.vysocina-kultura.cz