„Setkání ke slavnostnímu zahájení adventní doby začne v neděli 30. listopadu před Domem kultury v šestnáct hodin," informovala Dana Hrstková z městského odboru školství, kultury a sportu. Jak dodala, čas adventu ve Žďáře přivítají kromě vedení města také duchovní správci místních farností římskokatoličtí kněží Tomáš Holý a Vladimír Záleský a také evangelický farář Petr Gallus. O kulturní zážitek se postará svým vystoupením pěvecký sbor Žďáráček.

„Vánoční strom se pak slavnostně rozsvítí v 16.45 hodin," doplnila Dana Hrstková. Ozdoben bude strom, který u Domu kultury roste. „Technické věci ještě dolaďujeme," řekl vedoucí komunálního odboru Jaroslav Kadlec.

Světla i na náměstí

Pracovníci městských komunálních služeb ovšem souběžně pracují na sváteční výzdobě celého města, včetně uzavřeného náměstí Republiky. Vánoční strom před Starou radnicí plánují rozsvítit zároveň s tím před Domem kultury, stejně jako ostatní výzdobu, kterou se na rozestavěném náměstí podaří do první adventní neděle instalovat.

Rozsah a podoba sváteční výzdoby Žďáru budou podobné jako v minulých letech. „Zásadní rozšíření nebo změny zavedené výzdoby jsme na letošek nechystali," řekl zástupce vedoucího odboru komunálních služeb Miloslav Dvořák.

Drobnou změnu ale přece jen město připravilo. Týká se náměstí Republiky a jeho nejbližšího okolí. Plán tam byl barevnou světelnou výzdobu rozšířit a především barevně sjednotit. Většina budov v centru města se má svátečně „odít" do bílého, budou tedy osvětlené v podobném duchu jako o minulých Vánocích Stará radnice nebo Moučkův dům. Barevně jednotná výzdoba zahrnuje také soukromé domy.

Město se s majiteli soukromých budov domluvilo na spolupráci a na provedení jednotné koncepce výzdoby přispělo vybranou výzdobu zakoupilo a vlastníkům domů ji zapůjčí. Majitelé objektů zase uhradí elektrickou energii, kterou výzdoba spotřebuje. Na toto sjednocení podoby osvětlení centra vyhradilo město sto třicet tisíc korun.