To je výsledek průzkumu, který provedli mezi svými uživateli pracovníci nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Nadosah se sídlem v Bystřici nad Pernštejnem.

Podle Simony Haškové, koordinátorky klubových aktivit v Nadosahu byly pro pracovníky zařízení získané informace natolik šokující a burcují, že se rozhodli pustit do boje proti kouření, a to především u dětí a mladistvých.

K ovlivnění mínění, postojů a uživateli všeobecně zastávanému stanovisku, že je kouření normální, využívají mimo jiné společných setkání, v rámci nichž se zamýšlí nad tím, proč kouří chlapci i děvčata, jaké jsou výhody či nevýhody kouření nebo si promítají videa ukazující následky této aktivity.

„Nechceme jim vše nachystat a přinést pod nos. Chceme, aby se také sami podíleli na tom, aby klub dýchal tímto tématem. A naše uživatele to velmi baví, například vystřihovali z novin jak lidi, kteří kouří, tak všeobecně vše kolem tematiky cigaret a následně vytvořili velkou koláž znázorňující zákaz kouření,“ uvedl vedoucí zařízení Nadosah Robert Knebl.