„Je odtud zhruba půlkruhový výhled směrem na Žďársko, třeba na Pavlov nebo Jámy. Přibude ještě panoramatická fotka s popiskami, aby návštěvníci věděli, kde se co nachází,“ přiblížil starosta Kněževsi Pavel Petr. Stavba umístěná na vodojemu na vrcholku zvaném Na Kříbu je o to cennější, že ji vybudovali místní svépomocí.

„Obyvatelé se podíleli každý podle svých schopností i času. Nešlo tam však pouze o práci, ale také o společné setkávání, když jsme vyhlídku budovali,“ přiblížil Pavel Petr. Kromě samotné rozhledničky je na kopci rovněž posezení a nemohou chybět ani nezbytné dřevěné houby – poznávací znamení obce. Už v minulosti totiž místní začali vesnici dřevěnými sochami hub zdobit – nalézt je lze na návsi, podél hlavní silnice i na okrajích obce. Největší koncentrace houbových klobouků je pak v takzvaném Hřibovém háji - obří dřevěné exempláře stojí v malém lesíku za Kněževsí ve směru k rybníku Hajný, východně od vsi. „Houby v obci průběžně obnovujeme,“ podotkl kněževeský starosta.

Ilustrační foto.
Jak jsme žili v Československu. Představíme Nový Jimramov

Obec Kněževes se nachází dvanáct kilometrů severoseverozápadně od Velkého Meziříčí. Nově zbudovanou Vyhlídku Na Kříbu lze nalézt zhruba čtyři sta metrů od vesnice ve směru na Krásněves. K rozhledně návštěvníky nasměruje zdaleka viditelná dřevěná cedule.