„Počasí ale neovlivníme,“ prohlásil za pořadatele akce Martin Havelka, nadšenec do traktorů a cestovatel, který se svým Zetorem 25 po vlastní ose projel řadu zemí. „Od počasí se pak bude odvíjet program. Máme připravenou také mokrou variantu, aby se v případě potřeby lidé mohli schovat před deštěm, a i škrdlovičtí hasiči, kteří nám již tradičně zajišťují občerstvení, budou mít zastřešené posezení,“ přiblížil Martin Havelka.

Předběžně se počítá s účastí osmi desítek strojů, ale může jich být i více, neboť majitelé veteránů se registrují až přímo na místě. Rozhodně však nebude chybět ohlášená „delegace“ z Polska, která přijede s jejich historickými traktory, s nimiž se však lidé u nás v minulosti neměli možnost blíže seznámit, protože se v Československu neprodávaly. „Přijede tak pět až osm traktorů, ale také známá polská cestovatelka na traktoru Milena Klimczak. Z časových důvodů však všichni přivezou své stroje na dodávce,“ uvedl Martin Havelka.

Chudobínská borovice.
Chudobínská borovice i Žižkův dub jsou v anketě Strom roku 2019 favority

V jedenáct hodin by měly traktory vyjet na projížďku k Velkému Dářku, aby se vrátily zhruba do půl jedné, kdy bude následovat oblíbená soutěž O Zlatou kliku, tedy ve startování Zetoru 25 pomocí kliky, a pak budou následovat komentované prohlídky jednotlivých strojů a další program.