Řidiči musejí počítat s uzavírkami. Ze sousední dálnice D1 by do města sjíždět neměli, řekl starosta Radovan Necid. Přestavba křižovatky bude stát sedm milionů korun, jde o společnou investici kraje, města a správců technických sítí. „Apeluji na řidiče z celé republiky, aby se nám raději vyhnuli a zejména aby nepoužívali naše město jako objížďku dálnice," uvedl starosta. Uzavírky se během přestavby budou měnit. „Je to rozdělené na pět etap. Některé budou jednodušší, některé horší," řekl. První uzavírka bude v ulici Třebíčská. Podrobnosti jsou na webu města.

V místě křížení už asi dva roky funguje provizorní okružní křižovatka. Radnice totiž chtěla, po dohodě s krajem, nejdřív vyzkoušet, jestli takové řešení v tomto místě skutečně pomůže. „A ono to zabralo, doprava se tam výrazně zrychlila," řekl starosta. V Třebíčské ulici teď také přibudou autobusové zastávky. Opraveny budou přilehlé chodníky, osazeno nové veřejné osvětlení a nasvětleny přechody pro chodce.

Kvůli opravám na D1 se Velké Meziříčí ucpává auty hlavně tehdy, když se na dálnici stane nehoda nebo je jinak snížená její průjezdnost. Městu podle starosty pomáhají dvě loni zavedená opatření – osazení silničních vah pro vážení kamionů a zákaz tranzitu aut těžších 12 tun. „Kamionů výrazně ubylo," řekl Necid. Řidiči se prý víc bojí pokut za přetěžování vozidel.

Pracují i jinde

Práce na silnicích komplikují dopravu i na jiných místech v kraji. Nejspíš až do poloviny prosince se musejí řidiči projíždějící Třebíčí smířit s uzavírkou Podklášterského mostu a Komenského náměstí, tedy hlavní spojnice mezi centrem a severní částí města. Za plné uzavírky se nyní pracuje také v Libušině údolí, které spojuje třebíčské centrum se čtvrtí Borovina. Uzavírka tam má trvat až do konce října. Do příštího úterý také musejí řidiči počítat s úplnou uzavírkou 
v Náměšti nad Oslavou 
a ještě s o týden delším obdobným omezením v Krahulově, tedy na trase Třebíč – Okříšky.

Na Pelhřimovsku představuje úplná uzavírka silnice druhé třídy číslo 602 mezi Pelhřimovem a Jihlavou, a to kvůli opravám průtahu Olešnou. Práce potrvají po celý podzim, do jejich skončení musí řidiči na objízdné trasy. Citelný zásah do silničního provozu způsobuje i výstavba kruhové křižovatky na výjezdu z Pelhřimova na Jindřichův Hradec, kde se bude pracovat do konce září. A druhým rokem pokračuje výstavba obchvatu kolem Ústrašína, Ondřejova a Myslotína. Tam je omezena rychlost, ale jinak se jezdí plynule. Hotovo bude za rok.

V Havlíčkově Brodě se staví nový most a dva odbočovacích pruhy u největší havlíčkobrodské křižovatky v sousedství hotelu Slunce. Řidiči jedoucí do centra od Jihlavy, Kolína, Humpolce a Světlé nad Sázavou tak musejí po objízdných trasách vedených městem.

V Havlíčkově Brodě se opravuje úsek státní silnice ve směru na Ždírec nad Doubravou. V dopravních špičkách se tvoří dlouhé kolony – uzavírka totiž začíná hned za tím objezdem. Obě stavby by měly v průběhu podzimu skončit.