Ornitology tuto zimu obzvláště potěšil výskyt jednoho exempláře hohola severního. „Jedná se o samici, kterou jsme poprvé zaznamenali již 13. prosince minulého roku. Pohybuje se na Sázavě v prostoru mezi dvěma lávkami za Domem kultury. Myslím, že by to pro žďárskou veřejnost mohla být netradiční zajímavost – podívat se na hohola severního na řece přímo ve městě,“ nechal se slyšet Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Zahlédnout vzácný ptačí exemplář, který má nepříliš nápadnou šedohnědou barvu, není ale až tak snadné. Hohol je drobnější než kachna divoká a v jejich početných hejnech se téměř ztrácí. Často se také drží spíše stranou při březích říčního toku, kde má větší klid.

„Samice hohola severního, která je ve Žďáře nad Sázavou pozorována, nemusí ale nutně pocházet z české populace tohoto druhu. I kachny samozřejmě migrují a může se proto klidně jednat například o ptáka, který hnízdí v severní Evropě,“ vysvětlil Jaromír Čejka.

Hoholi severní na Vysočině hnízdí přibližně deset let, a to u rybníků na Třebíčsku, kde pro ně byly instalovány i umělé budky. V České republice bylo jejich hnízdění zaznamenáno již v šedesátých letech minulého století. Z jihu Čech se pak tito ptáci rozšířili postupem času také do dalších lokalit, například do Polabí nebo do Poodří.

V současné době je počet hnízdících párů na území Česka odhadován na zhruba 100 až 120 .

-----------

Hohol severní

Hohol severní je středně velká potápivá kachna. Dorůstá délky 40 až 48 cm, váží 600 až 1 300 g a v rozpětí křídel měří mezi 77 a 83 cm. Všichni hoholové jsou rozpoznatelní podle zvláštního tvaru hlavy. Samec má tmavou hlavu s jasně zelenavým odstínem, výraznou bílou skvrnu na obličeji, tmavý zobák, černý hřbet a ocas, příčné černobílé pruhování na bocích, světlé břicho, hruď a hrdlo a oranžové končetiny. Samice jsou hnědošedé a mají černožlutě zbarvený zobák. Hoholové hnízdí v dutinách stromů.Zdroj: wikipedia.org