Akce se uskutečnila již posedmnácté, nepočítáme-li nultý zkušební ročník. A i letos se konala především pod taktovkou žďárského turistického oddílu Tuláci, jenž spolupracoval s obcí Sázava, žďárskou radnicí a Active – střediskem volného času. „Vítáním jara na Rosičce jsme kdysi nahradili někdejší Medardovy pochody, jelikož jsme zjistili, že tento druh akce je pro lidi zajímavější. Kdo chce, může rozhlednu zařadit do libovolně dlouhého pěšího výšlapu nebo výjezdu na kole, aniž by mu někdo diktoval trasu či počet kilometrů. Rodiny s malými dětmi, starší účastníci nebo prostě ti, kteří si na delší túru netroufají, mají zase možnost dojet až pod kopec autem a vyšlápnout jen kratší finální stoupání a pak samozřejmě dle chuti i schody na samotný vyhlídkový ochoz rozhledny,“ popsal Vladimír Sýkora, vedoucí Tuláků.

A účastníků z řad pěších turistů, cyklistů i „motorizovaných výletníků“ bylo v sobotu na místě dostatek, byť počasí nebylo oproti předchozím dním zrovna ideální. „Na této akci jsme už poněkolikáté. Kdysi jsme sem s manželem zavítali náhodou při cyklovýletě a od té doby se snažíme, máme-li čas, pravidelně účastnit. Letos jsme vzali i malou neteř, takže jsme auto nechali pod kopcem, jinak bychom jeli zase na kole. I tak ale vyhlídka z rozhledny stojí rozhodně za to a o skvělé atmosféře s harmonikářem ani nemluvím,“ nechala se slyšet Eva Holoubková ze Žďáru nad Sázavou.

Ilustrační foto
Lidé ve Žďáře opět pojedou do práce na kole

Přestože s organizací pod taktovkou Tuláků jsou návštěvníci spokojeni, není jisté, zda letošní ročník nebyl posledním v tulácké režii. „Ačkoliv se to možná nezdá, je s akcí opravdu hodně práce. Není to jen postavit se v den konání pod rozhlednu a povídat si s příchozími. Už předem se tu musí pořádně uklidit, zajistit a dopravit občerstvení i lidi, kteří budou návštěvníkům k dispozici, nechat vyrobit pamětní listy, pak tady zase uklidit…,“ vyjmenoval Vladimír Sýkora.

Pravidelní účastníci akce se tedy musejí nechat překvapit, zda se organizace v budoucnu ujme Klub českých turistů, někdo další, nebo se Tuláci nechají přemluvit k dalšímu ročníku.