Cílem obnovy, která stojí městskou pokladnu statisíce korun, je snížit erozi půdy, zlepšit zadržování vody a zároveň podpořit prostupnost krajiny. „Kromě ekologického efektu přináší obnova cest i efekt společenský. Lidé se najednou dostanou tam, kam dříve nemohli. Rozhodně to láká k objevování nových tras na procházky,“ řekl žďárský starosta Martin Mrkos.

Podél staronových cest vysazují techničtí pracovníci aleje ze stromů a keřů. Jedná se především o duby a javory. Z ovocných stromů pak o třešně, jabloně, hrušně a švestky. „Výhodou ovocných stromů je, že získané plody je možné následně zkapalnit. Nasbírat si je tak bude moci úplně každý, bez omezení,“ zmínil starosta.

Skiman 2022 - závod na historických lyžích v dobových kostýmech.
Na lyžích po dědovi: podívejte se na závod v dobových kostýmech v Polničce

Pro místní se tak otevírají nové možnosti při objevování zapadlých koutů v okolí Žďáru. „Ten nápad se mi líbí. Procházkou se tak dostaneme i do okolních míst a nemusíme chodit po silnici. No a využití plodů ke zkapalnění už je jen dalším bonusem,“ usmála se Adéla Sobotková ze Žďáru.

Zaniklé polní cesty
* v katastrálních mapách je řada polí propojena přístupovou cestou pro sedláky a farmáře
* v současné době jsou ovšem mnohé z nich rozorané, pohltilo je pole
* ve Žďáru nad Sázavou už obnovili dvě polní cesty v lokalitě Vetla a U Křížku
* letos se do krajiny vrátí trasy vedoucí od kraje města k Vysokému a Stržanovu

Záměr obnovit další cesty vítají i ochránci přírody. „Je to zajímavý trend poslední doby. Řada obcí takhle začíná uvažovat, což je dobře. Minulé dva roky obnovovali cesty například i v Havlíčkově Brodě,“ uvedl ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Ze strany zemědělců zatím žádné protesty nezaznívají. „Mě osobně to neovlivní. S traktorem se na pole dostanu vždycky. Pokud to má něčemu pomoct, třeba jen z pohledu procházek, nemám s tím problém,“ reagoval například Václav Musil ze Žďárska.

Karneval na ledě ve Žďáře nad Sázavou.
Ironman, vězeň i beruška: led na stadionu ve Žďáře byl plný dětských masek

Obnovou zaniklých polních cest se ve Žďáře zabývají už delší dobu. V posledních letech obnovili dvě cesty v lokalitě Vetla a U Křížku. Největším problémem je následná údržba. Vzhledem k tomu, že cesty protínají pole, zemědělská technika je může snadno zničit.