Na Žďársku zastaví turistům vlak z Brodu ve Žďáře, v Novém Městě, v Bystřici a Rožné, vlak z Brna v Doubravníku – tam přijede v 10.48 hodin, zpátky odjíždí v 16.34 hodin. „Během nostalgické jízdy si mohou cestující v historických vozech zvaných ‚rybáky‘ vychutnat atmosféru, jakou zažívali cestující v padesátých letech minulého století,“ přiblížila Radka Pistoriusová, mluvčí Českých drah.

„Z Havlíčkova Brodu potáhne vlak parní lokomotiva ‚Skaličák‘, v čele vlaku z Brna pojede parní lokomotiva ‚Rosnička‘,“ doplnila Radka Pistoriusová. V Nedvědici i na hradě Pernštejn, ale také v okolních obcích bude malé i velké návštěvníky čekat bohatý program.

Motocyklista skončil s těžkým zraněním v nemocnici

Jízdenky na parní vlaky je možné koupit v předprodeji ve všech pokladnách ČD. Třeba z Havlíčkova Brodu a Přibyslavi do Nedvědice se lidé svezou za 100 korun, děti do 15 let mají jízdné za polovinu, držitelé průkazů ZTP se slevou 75 procent.

Lokomotivy z řady 433.0 zvané „Skaličák“ sloužily až do ukončení parního provozu v roce 1980. Vozily hlavně manipulační a smíšené vlaky na vedlejších tratích. Posledním jejich působištěm byla depa Prostějov a Skalice nad Svitavou, odtud také přezdívka „Skaličák“ pochází.

Podrobnosti o jízdním řádu parních vlaků a kulturním programu slavností - na Pernštejně i v okolních obcích - jsou na webových stránkách www.nedvedice.cz.

Na rozhledně Rosička.
Která rozhledna bude tou neoblíbenější?