„Vodárenská společnost nám věnovala finanční dar ve výši sto padesát tisíc korun," řekl mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

VAS se mimo svoji činnost zaměřuje právě na podporu ve zdravotnictví a dětem. „Naším dlouhodobým cílem je pomáhat regionům, kde naše společnosti působí. Proto, když jsme se dozvěděli o potřebě nemocnice zakoupit nový sanitní vůz, rozhodli jsme se tento záměr podpořit," uvedl předseda představenstva VAS Jindřich Král.

„Finanční pomoci si velice vážíme. Nákupem nového sanitního vozu, který poslouží k převozům pacientů, se zlepší jejich komfort," řekla ředitelka nemocnice Věra Palečková s tím, že se snaží postupně obnovovat vozový park.

Na financování nové sanitky se zřejmě budou podílet i žďárská a novoměstská radnice. „Rada a zastupitelstvo budou možnost příspěvku projednávat v září. Nechci předjímat, ale předpokládám, že nemocnici nějaký příspěvek poskytneme, jak už tomu bylo i dříve," sdělil starosta Nového Města Michal Šmarda. Žďárští radní budou o finanční podpoře pro novoměstskou nemocnici jednat příští týden.

Sanitky novoměstské nemocnice obsluhují území se spádovostí 120 tisíc obyvatel. „Jezdí hlavně po žďárském okrese a v zimě často ve velmi složitých podmínkách," řekla ředitelka Palečková. Každá ze sanitek ročně najede zhruba čtyřicet tisíc kilometrů, za rok zdravotníci přepraví na pětadvacet tisíc pacientů.

Sanitka se podle mluvčího zdravotnického zařízení Romana Kratochvíla bude pořizovat prostřednictvím elektronické aukce. „Zhruba by mohla vyjít na šest až sedm set tisíc korun," odhadl Kratochvíl.

S nemocnicí spolupracuje řada sponzorů, někteří i opakovaně. Přes milion korun věnovaných subjekty, městy a obcemi okresu například přispělo k pořízení laparoskopické věže. Dárci podpořili také speciální věž pro ortopedické operace. „Všech dárců si velice vážíme. Například Spolek holek Moravec dlouhodobě podporuje dětské oddělení, podporu poskytla i charitativní cyklojízda, Žďas nám každoročně přispívá asi sto tisíci, novoměstská firma Wapa podpořila nákup přístrojů na novorozenecké oddělení, hasiči z Borů koupili dětskému oddělení postýlku a tonometr. Dárců je samozřejmě daleko více," dodal mluvčí Kratochvíl.