„Jednání se správou CHKO Žďárské vrchy započala. Výsledek zatím nelze předjímat. Nicméně oceňujeme že správa CHKO vzala v potaz náš požadavek, aby se k záměru nejprve v otevřené diskusi vyjádřila široká veřejnost," informoval mluvčí firmy Lesy ČR Zbyněk Boublík.

Oblast CHKO Žďárské vrchy je hojně turisticky navštěvovaná. „A proto je názor veřejnosti na případné odlesnění skal důležitý," uvedl mluvčí.

Hlasujte také

Lidé nyní mají možnost hlasovat v anketě na webu ochranářů, zda by se jim odlesnění některých skalních vrcholů v okruhu třiceti až padesáti metrů zamlouvalo, anebo nikoliv. Drtivá většina z prvních 177 hlasujících je pro kácení.

V první polovině minulého století byly skalní masivy Žďárských vrchů výraznými dominantami krajiny, dnes zmizely v porostu převážně smrkových lesů.

„V současné době chceme vědět, zda záměr získá podporu a názor veřejnosti je při tom dost podstatný," potvrdil vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ve Žďáře nad Sázavou Václav Hlaváč.

Odlesnění by podle ochranářů mohlo pomoci i některým druhům živočichů, které se ze Žďárských vrchů v minulosti vytratily, například sokol stěhovavý.

Jedna z přírodních památek, která by se mohla dočkat odlesnění, je například Malinská skála poblíž Blatin, případně Bílá skála u Křižánek.

Lesy ČR, pokud by se k záměru CHKO Žďárské vrchy skály odlesnit přiklonily, by musely změnit plány péče v dotčené lokalitě.

„Stávající plány péče s odlesněním skal nepočítají, bylo by tedy nutné provést jejich změnu a následně také změnu členění dotčených lesních pozemků při obnově lesního hospodářského plánu," dodal pro Źďárský deník Zbyněk Boublík.