Na svahy s umělým zasněžováním mohou 
v okrese Žďár nad Sázavou fanoušci lyžování zamířit i o víkendu. Nedostatek sněhu je 
v Karasíně, ostatní sjezdovky ho mají dost a až na výjimky se tam i o nastávajícím víkendu bude jezdit podle běžného režimu.

Jak se ale shodují provozovatelé sjezdovek, tento týden je celkově zájem o lyžování na Žďársku menší. „Jsou jarní prázdniny a hodně lidí zřejmě odjelo na hory. Větší návštěvu čekáme od konce února, kdy začnou prázdniny v Brně," uvedl Karel Klapač, provozovatel sjezdovky na novoměstském Harusově kopci. O víkendu se tam bude lyžovat za normálních podmínek, od 9 do 21 hodin. Zásoby sněhu mají na „Harusáku" dostatečné. „Můžeme zajistit bezproblémový běžný provoz, i když počasí teď lyžování nepřeje," zmínil Klapač.

Sníh na dva týdny

Dost sněhu mají i na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí nebo v Jimramově. „U nás se jezdí bez omezení podle běžných provozních hodin. Jen místo tří dětských vleků je nyní 
v provozu jeden," sdělil správce areálu na Fajtově kopci Jiří Pálka. „Sníh máme, naváželi jsme ho i ze zimního stadionu," dodal vlekař. Rozhledna nad svahem na Fajtově kopci je rovněž přístupná, jak je běžné – od 8 do 21 hodin.

Ani na svah ve Velkém Meziříčí se v týdnu lyžaři zrovna nehrnuli. „Bývá to tak, jsou prázdniny a zájem je skutečně nižší než běžně. Lidé vyrazili na vyšší kopce, než jsou ty vysočinské. Víc lyžařů čekáme 
o brněnských jarních prázdninách," dodal Jiří Pálka.

Dobré podmínky mají lyžaři stále na sjezdovce v Jimramově. „Ano, i my tento týden registrujeme slabší zájem návštěvníků," řekl správce jim-ramovské sjezdovky Ivo Fiala. „Sníh ale máme pěkný, kdo přijede lyžovat, tak je spokojený. Počítám, že zásobu máme na dva týdny dostatečnou," připomněl Fiala. V Jimramově se teď jezdí na dvou tratích, červené a černé.

Se zájemci o sjezdování je to podobné i na ostatních svazích v regionu. Ve Svratce a v Dalečíně navíc měli s tratěmi menší problémy, v sobotu a v neděli si ale lyžaři bez obav mohou vyrazit i tam. „Sněhové podmínky nebyly příznivé. Museli jsme na chvíli provoz přerušit, ani zájemců teď nebylo mnoho. Ale o víkendu se zase bude jezdit, zvažujeme otevřít v pátek," popsal včera správce svratecké sjezdovky Zdeněk Holemář.

„Svah jsme upravili, ale nahoře je sněhu málo, takže trať je o něco kratší – nejezdí se až shora. Přizpůsobili jsme tomu cenu jízdného, bude nižší," informoval Holemář. Svratecká sjezdovka aktuálně zkrátila provozní hodiny, o víkendu se bude jezdit jen do 17 hodin.

Menší úpravy museli udělat i na sjezdovce v Dalečíně, která byla včera zavřená. Dnes se tam jezdí od 12 do 18 hodin, o víkendu bude ale už opět běžný provoz. „Počítáme, že sníh nám na dva týdny vydrží, když tedy nebude stále pršet. Příští týden se ale má ochlazovat, tak 
se necháme překvapit. Snad spadne i nějaký ten přírodní sníh," usmál se Ivo Doležal 
z dalečínského areálu.

Meteorologové na Vysočině předpovídají na víkend teploty až k 7 ˚C, sněžení jen ojedinělé. Od poloviny příštího týdne by se podle předpovědi mělo postupně mírně ochladit s nočními mrazy a s denními teplotami do 4 ˚C.

Tipy na víkend
Vysočina Arena:
Jediným místem na Žďársku, kde mohou ještě lyžovat běžkaři, je Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. Pro víkendovou 
„lyžovačku" jsou tam veřejnosti vyhrazené odpolední hodiny:
sobota 13-17 hodin, neděle 15.30-17.30 hodin. V neděli 
14. února se tam konají párkové 
závody pro děti. Párkové závody: 13.00-15.30 hodin
Párkové závody: 13.00-15.30 hodin, start: 14.00 hodin
Přihlášky se přijímají v budově SK od 13.15 do 13.50 hodin, čísla se vydávají při přihlašování. Pro děvčata i chlapce je vypsáno šest kategorií, tři nejlepší z každé kategorie dostanou diplom a upomínkovou cenu. Každý závodník po odevzdání startovního čísla dostane párek s rohlíkem.
Ledová stěna ve Víru:
Led neodtál, a tak se ve Víru může uskutečnit Vírský cepín, závod v rychlostním lezení na ledovou stěnu. „Závod nese titul Mistrovství České republiky. Dolaďujeme poslední přípravy," přiblížil včera Slávek Matuška 
z vírského oddílu horolezců.
Kvalifikace začíná ve 13.00,
finálové závody v 18 hodin.
Závodit bude i Milan Dvořáček, obhájce mistrovského titulu
a také držitel rekordu – na vírskou stěnu vylezl za 24 sekund.
Vyhlášení výsledků je od 19.30 hodin, chybět nebude ohňostroj. "Také jsme mluvili s horolezcem Radkem Jarošem, který se možná vyhlášení výsledků zúčastní. Jisté to zatím není, ale pokud se nevypraví na hory, přijede do Víru za námi," dodal s úsměvem Slávek Matuška.