Předání plošiny se zúčastnili zástupci Českých drah, Správy železniční dopravní cesty, Kraje Vysočina, vedení Křižanova a okolních sídel, která se na nákupu plošiny rovněž finančně podílela. Dalším subjektem, který nákup finančně podpořil, je Konto Bariéry.

Objednávka cesty

„Dosud byla v Křižanově plošina zapůjčená, ta bude v rámci zvyšování poskytovaných služeb po provedení revize přemístěna do Náměště," uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

A jak má tedy vozíčkář, který plánuje cestu vlakem a chtěl by tuto plošinu využít, postupovat?

„Je třeba, aby to cestující předem oznámili prostřednictvím krajských center osobní dopravy Českých drah, buď telefonicky, anebo prostřednictvím webových stránek Českých drah, kde je on-line objednávka cesty vozíčkáře. To už řada tělesně postižených lidí pravidelně využívá. Oznámení je ideální učinit tři dny předem. Pokud se ale jedná o vlak, který má pravidelně řazené vozy, stačí plošinu zamluvit i s denním předstihem," informovala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Ve snaze sehnat potřebné finance byly vedením Křižanova se žádostí o podporu pro pořízení zdvihací plošiny osloveny i okolní vesnice a nedaleké Velké Meziříčí. „Byli jsme mile překvapeni velice vstřícným přístupem všech obcí, které na tuto věc ve svých rozpočtech našly peníze a snažily se pomoci, jak jenom mohly. Velice si jejich pomoci vážíme," sdělila starostka Křižanova Marie Smejkalová.

Na plošinu, která je už dvanáctá na Vysočině z okolních sídel přispěly Velké Meziříčí, Jívoví, Kundratice, Horní Libochová, Kadolec, Kozlov, Dobrá Voda a Nová Ves. „Plošiny se nacházejí v nejvýznamnějších stanicích kraje nebo v důležitých přestupních místech. Navíc výraznou obnovou prošel i vozový park, nové motorové vozy RegioSpider od společnosti Stadler podstatným způsobem rozšířily možnosti cestování vozíčkářů," uvedla Lenka Horáková z Krajského centra osobní dopravy ČD v Jihlavě.

Kromě Křižanova jsou v současné době zdvihací plošiny pro vozíčkáře k dispozici ještě v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Žďáru nad Sázavou, Kostelci u Jihlavy, Přibyslavi, Světlé nad Sázavou, Telči, Třebíči, Pelhřimově, Horní Cerekvi a také v Okříškách.

České dráhy v uplynulém roce rozšířily svůj vozidlový park o rekordní počet nových bezbariérových souprav a vozů. Přibylo jich celkem třiaosmdesát. Díky tomuto navýšení se počet bezbariérových vozů a ucelených souprav Českých drah rozrostl na celkem 537 kusů.