„Opravy budou rozděleny do dvou let. V letošním roce zahájíme práce na úseku Velké Meziříčí – Petráveč s tím, že Velké Meziříčí stihne opravit kanalizaci. V dalším roce pak bude opraven úsek silnice Petráveč – Tasov," potvrdil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy Libor Joukl.

S opravami krajské silnice přímo v Meziříčí je spojena stavební akce meziříčské radnice a také Svazku vodovodů a kanalizací Žďársko, který tam zrekonstruuje vodovodní a kanalizační rozvody. V úseku ulice Františkov od Kauflandu směrem z města budou provedeny na náklady Velkého Meziříčí úpravy chodníků, parkovacích stání a nová cyklotrasa, což má být chodník pro pěší kombinovaný s pásem pro cyklisty.

„Tyto práce se uskuteční v režii města, protože když už se silnice opravuje, je třeba zrekonstruovat i všechno pod ní a kolem ní. V současné době dopracováváme projekt a dolaďujeme smlouvy ohledně vypořádání pozemků," vyjádřil se starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. Kraj Vysočina jenom do opravy silnice uvnitř města vynaloží sedm milionů korun, meziříčská radnice na parkovací místa, chodník, cyklostezku a oplocení bude potřebovat pět milionů korun.

Kanalizace

Dalších 3,6 milionu Meziříčí zaplatí coby svůj podíl při „svazkové" opravě rozvodů vody a kanalizace – ta vyjde celkově na dvanáct milionů korun. „Předpokládáme, že veškeré opravy ve městě stihneme v letošním roce," sdělil starosta Necid.

Lidé z obcí ležících na trase krajské silnice z Meziříčí do Tasova budou podle jeho slov za její postupnou rekonstrukci rádi, i když s tím budou spojena jistá dopravní omezení. „Když se v minulých letech opravovaly hlavní silniční tahy v okolí, směřovala tudy veškerá doprava. Silnice byla extrémně zatížená a podle toho nyní vypadá," dodal Radovan Necid.

V roce 2017 naváže Kraj Vysočina na letošní etapu rekonstrukce silnice mezi Velkým Meziříčím a Petrávčí druhým úsekem, a to z Petrávče do Tasova.

Z projektu bude „vypuštěn" průtah Dolními Heřmanicemi, kde už v minulosti byla oprava povrchu komunikace provedena. „V této trase dozná větších úprav úsek před obcí Petráveč ve směru na Velké Meziříčí – Tasov. Silnice je tam tvořena vysokým násypem, vozovka není v těchto místech ideálně odvodněná, proto budou doplněny horské vpusti, bude provedeno rozšíření nezpevněné krajnice a osazení silničního svodidla," přiblížil Libor Joukl.

V minulosti už Kraj Vysočina nechal opravit připojení komunikace II/392 okružní křižovatkou na páteřní silnici II/602. Hotová je také část silnice II/602 až k velkomeziříčskému obchodnímu centru Kaufland, na niž nyní stavební práce naváží.