„Letos v zimě se návštěvníci Fajtova kopce budou moci jenom podívat na to, co se už stihlo vybudovat," řekl Jiří Pálka ze Ski klubu Velké Meziříčí. Právě lyžaři, kteří na Fajťáku provozují sjezdovku, restauraci s ubytováním a v létě bike park, jsou investorem stavby rozhledny. Ta vyjde na 8,5 milionu korun, z toho šedesát procent uhradí evropská dotace.

Dar města

Projektovou dokumentaci ke stavbě Ski klubu věnovala radnice, která se zpočátku ve věci hodlala angažovat sama. „Myšlenka stavby rozhledny pochází ze Ski klubu, ale město zadalo studii a projekt pro územní řízení. Později však vyšlo najevo, že bude praktičtější a finančně výhodnější v souvislosti s výší dotace, když rozhlednu bude stavět Ski klub, takže jsme lyžařům dokumentaci darovali," popsal peripetie spojené se záměrem výstavby rozhledny starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Co se týče financování stavby rozhledny, pomoci může i veřejnost, a to prostřednictvím veřejné sbírky. Ta byla zahájena letos v květnu, kdy se se se stavbou vyhlídkové věže začalo.

160 schodů

Kromě jakkoliv vysokého příspěvku, který je podle své výše spojen se zveřejněním jména dárce na tabuli dárců nebo vstupem na rozhlednu zdarma po dobu deseti let, je možné si zakoupit i jednotlivé schody, jichž bude celkem 160. Na těch pak bude uvedeno jméno dárce.

„Již obsazené a ještě volné schody jsou zveřejněny na webu lyžařského klubu, stejně jako všechny podrobnosti o veřejné sbírce a jak je možné do ní přispět," sdělil Pálka.

Rozhlednu na Fajtově kopci ve tvaru dvojité šroubovice, která bude v noci osvětlená, navrhl Velkému Meziříčí na míru renomovaný architekt Václav Hlaváček. Netradiční stavba sklidila úspěchy na mnoha místech v Evropě a přinesla mu několik nabídek – zájem vzbudila třeba i v Rotterdamu. Architekt ale projekt jinde neuplatnil, když se ujistil, že zájem Velkomeziříčských trvá, i když se pro něj jednalo o několik let čekání.

Stavba je koncipovaná tak, aby z ní bylo vidět i na další dominantu Meziříčí – dálniční most Vysočina z roku 1978 překlenující údolí řeky Oslavy, přičemž se jedná o nejvyšší most na dálnici. „Předpokládáme, že atraktivní rozhledna může přivést do města další návštěvníky, a to i mimo lyžařskou sezonu," dodal starosta Necid.