Teplota minus šest stupňů Celsia, sluníčko, led silný, že by unesl vola. Jen to hlavní v sobotu dopoledne na rybníku u Škrdlovic chybělo – vítr.

„Ale on přijde,“ neztrácel při zahájení soutěží organizátor Vladimír Ehl. „Podle předpovědi dorazí v sobotu odpoledne. Když ne, tak v neděli se bude jezdit určitě,“ prohlásil prezident Windsurfing Clubu Velké Dářko Ehl.

Místo jezdců na snowsurfech se tak v sobotu od pravého poledne proháněli po zamrzlé hladině rybníka běžkař. „Běžky si bereme pro jistotu sebou. Když není vítr, tak si můžeme zkrátit čekání při doprovodných závodech na lyžích,“ vysvětlil Vladimír Ehl.

Co je snowsurfing?

Windsurfaři vždy řešili problém, co dělat během větrných dní v zimě, kdy windsurfing na vodě nepřicházel v úvahu. A asi i proto se první zmínky o snowsurfingových prknech řadí do stejného období jako vznik windsurfingu samotného. Rozhodně se nejedná o nic převratného, natož o nový zimní sport. Základní rozdělení Snowsurfingových prken je minimálně do dvou kategorií: prkna založená na principu bruslí/sání/lyží a prkna na principu snowbordu s flosnami. První kategorie má výhodu v tom, že lze takové prkno použít jak na sněhu, tak na ledu. Druhá kategorie je neméně zajímavá i tím, že se jí věnují čeští výrobci a inovátoři. Existuje však celá řada dalších typů, podtypů a patentovaných prken (více o prknech se můžete dočíst na webu windlife.cz)