Parta odvážlivců vyrazila z Rovečného na cestu dlouhou tři tisíce šest set kilometrů 25. července a v sedle strojů strávili sedmnáct dní. Projeli jak Českou republiku, tak i Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko a Bulharsko.

„Neměli jsme žádné doprovodné vozidlo, takže jsme si mohli vzít s sebou jen věci, které jsme uvezli ve třech košících přímo na každém stroji. Vezli jsme tak jen nějaké náhradní díly, oblečení a jídlo," řekl Libor Vávra, účastník neobvyklé jízdy.

Počasí nebylo vždy k jezdcům přívětivé, a tak je v Maďarsku mírně potrápil déšť, přes který museli pokračovat dál v cestě. Ani přímořské oblasti nebyly ideální. Sice svítilo slunce, ale teplota byla tak vysoká, že se stroje chlazené vzduchem přehřívaly. Cesta se tak s dlouhými a častými přestávkami pro zchlazení strojů značně prodlužovala. V noci mladíci hledali nocleh v místech blízko čerpacích stanic nebo jen někde pod plechovou střechou, pro případ, že by začalo pršet. „Byly i situace, kdy nás zastavovala policie, ale vždy vše dobře dopadlo. Tyto stroje nemají totiž ani registrační značku, stačí u nich mít osvědčení o způsobilosti k provozu, které jsme samozřejmě měli všichni v pořádku," řekl Vávra.

Upadlé výfuky

I když jsou babety již starší stroje a rozhodně nejsou přizpůsobeny na takové dlouhé cesty, zvládly, i když s menšími problémy, všechny překážky. Dokonce překonaly Transylvánii v Rumunsku, kde jsou opravdu velké kopce. Musely se sice často chladit, měnit spojky a opravovat upadlé výfuky, ale nenastala žádná horší závada. Partě mládenců tak zřejmě na dlouhé cestě k Černému moři přálo štěstí a jistě také náhoda. Dorazili zpět v pořádku oni i jejich stroje a navíc mají spoustu nových zážitků. Výjimečnost a zajímavý nápad jim už nikdo nesmaže.