Kraj Vysočina se v žebříčku nejrizikovějších míst v republice objevil pouze jednou. „A to právě se silnicí I/37. První ostrá zatáčka asi jeden a půl kilometru za Osovou Bítýškou ve směru jízdy na Velkou Bíteš se čtyřmi vážnými dopravními nehodami za uplynulé tři roky jedním zemřelým, pěti těžce a osmi lehce zraněnými, byla vyhodnocena jako čtvrtá nejhorší v České republice," potvrdil výsledky aktualizované automapy mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek. Celkový počet nehod v pár desítek metrů dlouhém úseku se za poslední tři roky vyšplhal na číslo osm.

Řešením je obchvat

V inkriminovaném úseku silnice I/37 řidiči před ostrou zatáčkou, která vynáší, jedou často rychleji, než by měli. „Silnice je v těch místech opravdu zrádná. Dopravních nehod už tam skutečně bylo hodně," poznamenal starosta Osové Bítýšky Josef Mach s tím, že problém by mohl vyřešit plánovaný obchvat Osové Bítýšky, v rámci kterého by se trasa „narovnala".

Na třetí místo se mezi pěti nejnebezpečnějšími vysočinskými úseky dostala silnice I/19 v Nových Dvorech na Žďársku. Přímo v obci se za poslední tři roky staly čtyři dopravní nehody, které si vyžádaly jeden lidský život a dvě osoby při nich utrpěly těžká zranění.

Tragická nehoda, která skončila smrtí mladého muže, se v Nových Dvorech odehrála koncem srpna 2011. Devětatřicetiletý šofér Fordu Escort tehdy usedl za volant, aby dojel z asi pět kilometrů vzdálené Sázavy do Nových Dvorů. V cíli své cesty podnapilý řidič, který později nadýchal více než dvě promile, nezvládl řízení, dostal smyk, přejel do protisměru a tam čelně narazil do malého osobního automobilu Fiat 126. Třicetiletý muž, jenž fiat řídil, svým zraněním na místě podlehl.

Rovná silnice vedoucí přes Nové Dvory řidiče často svádí k tomu, že ani v obci nesundají nohu z plynu. A to ačkoliv je k tomu vybízí i nainstalované měřící zařízení. „Někteří řidiči na radar automaticky zareagují, jiní zase ne, protože ví, že je za to sankce nečeká. Pomohlo by, kdyby tady stáli policisté, měřili a rovnou také vybírali pokuty," uvedl starosta Nových Dvorů Ladislav Němec. „Apeloval jsem už na dopravní policii, jenže podobných lokalit je mnoho a policie nemá tolik lidí, aby mohli být všude," dodal starosta.

Allianz Automapa vychází z policií evidovaných nehod. „Podmínkou zařazení konkrétního místa do statistiky automapy jsou alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než sto metrů," dodal mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

-------------------------

Tady pozor:

Kraj Vysočina, pět nejnebezpečnějších silničních úseků v posledních třech letech:

1. katastr Vlkov, okres

Žďár nad Sázavou, silnice I/37 (ostrá zatáčka mezi Osovou Bítýškou a Velkou Bíteší)

GPS: 49°18'41.586"N, 16°11'20.607"E

Počet dopravních nehod: 8

Smrtelná zranění: 1

Těžká zranění: 5

Lehká zranění: 8

2. katastr Habry, okres

Havlíčkův Brod, silnice I/38

GPS: 49°45'2.376"N, 15°29'8.666"E

Počet dopravních nehod: 2

Smrtelná zranění: 1

Těžká zranění: 3

Lehká zranění: 2

3. katastr Nové Dvory okres

Žďár nad Sázavou, silnice I/19

GPS: 49°33'52.368"N, 15°48'36.142"E

Počet dopravních nehod: 4

Smrtelná zranění: 1

Těžká zranění: 2

Lehká zranění: 0

4. katastr Rapotice, okres Třebíč

silnice I/23

GPS: 49°11'25.510"N, 16°15'20.316"E

Počet dopravních nehod: 2

Smrtelná zranění: 1

Těžká zranění: 2

Lehká zranění: 0

5. katastr Havlíčkův Brod,

okres Havlíčkův Brod, silnice I/34

GPS: 49°36'41.759"N, 15°36'59.186"E

Počet dopravních nehod: 3

Smrtelná zranění: 0

Těžká zranění: 3

Lehká zranění: 0