Na srážky poměrně bohatá zima posílila i podzemní zdroje pitné vody. „Zima pomohla více povrchovým zdrojům. Pomohla i podzemním, ale krátkodobě. Určitě neobnovila zásoby podzemních zdrojů úplně,“ upozornil ředitel třebíčské vodárenské společnosti Jaroslav Hedbávný.

Zdroje podzemní pitné vody u Heraltic nyní dávají 20 litrů za vteřinu, to je téměř maximum. Na podzim byla vydatnost poloviční. Další vývoj bude závislý na počasí. Pokud bude suchý rok, vody bude stejně jako v minulých letech výrazně ubývat.

Jedinečnost heraltického zdroje po léta tvořily husté lesy. Skýtaly záruku kvality a stability. Jenže jako všude, i u Heraltic lesy mizí, kácí se kvůli kůrovci. A zkušenosti říkají, že když zmizí les, ztrácí se i voda.

Kácení stromů napadených kůrovcem.
Vysočina i letos bojuje s kůrovcem, smrkové porosty mizí

„Už loni tam proběhla těžba a bude pokračovat. Souvislý lesní porost byl narušen, což se bude pravděpodobně projevovat nejen ve vydatnosti, ale i v kvalitě,“ míní Jaroslav Hedbávný.

Nicméně pro letošní rok ředitel třebíčské vodárenské společnosti katastrofický scénář neočekává, díky doplnění zásob v nádržích.

Jedna zima na sucho nestačí

Že jedna srážkově vydatná zima nedožene čtyři roky sucha, na tom se shodují specialisté z mnoha institucí. „Na doplnění podzemních vod je za potřebí delší srážkově příznivé období,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Voda chybí v hlubších vrstvách, a to od čtyřiceti centimetrů do jednoho metru. „Na třetině území České republiky jsou podzemní vody před začátkem jara ve stavu silného nebo mimořádného sucha. Letošní nadbytek sněhu problémy sucha neřeší,“ uvádí aktuální zpráva na portálu Intersucho, který vývoj sucha v zemi dlouhodobě sleduje.

Suchem se zabývá i krajský odbor životního prostředí. „Připravují se rekonstrukce Jedlovského a Jiřínského přivaděče, ty by tak měly přivést více vody do vodárenské nádrže Hubenov,“ sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Svratecké koupaliště.
Aby byla v koupališti voda, objednali průzkum

Hydrologické sucho trvalo na Vysočině v loňském roce po mnoho týdnů, došlo k úplnému vyschnutí některých vodních toků, podzemní vody přestaly dotovat vodní toky už v březnu 2018.

Vývoj sucha v povodí Jihlavy v letech 2015 až 2018 zmapovali hydrologové z Českého meteorologického ústavu. Upozorňují, že oproti roku 2014 docházelo v dalších letech k častějším a výraznějším poklesům hladin v tocích. „Nejvýraznějším byl v tomto ohledu rok 2018, kdy došlo k výrazným poklesům na absolutní historická minima,“ oznámili.

Přestavba bývalé vodárny se chýlí ke konci.
Přebudovanou bývalou vodárnu si lidé prohlédnou v dubnu