V den oslav duchovních patronů Moravy svatého Cyrila a Metoděje ozdobí premiérově obecní úřad moravskou zemskou vlajkou například v Jimramově na Novoměstsku. „Rozhodli jsme se zareagovat na dopis iniciátorů výzvy, žádost projednali v zastupitelstvu a souhlasili. Nebereme vyvěšování jako nějakou nacionalistickou snahu, ale chceme si tím jen připomenout historii a oba věrozvěsty," vyjádřil se starosta městyse Josef Homolka.

Červenožlutý prapor se zlatě a červeně šachovanou orlicí v modrém poli již mají zakoupen také v Hamrech nad Sázavou. Podle vyjádření starosty Huberta Křesťana však ještě není stoprocentně jisté, zda skutečně aktivitu podpoří. „Příští čtvrtek se v této záležitosti budeme bavit na zastupitelstvu," řekl Křesťan. „Žijeme na Moravě a já osobně se k moravské národnosti hlásím," dodal starosta Hubert Křesťan.

Teprve rozhodnou

Žádost ze strany Moravské národní obce obdrželi mimo jiné i v Novém Veselí. V městysi ale zatím moravskou vlajku neobjednávali. Jak poznamenal starosta Zdeněk Křivánek, jejím případným vyvěšováním se v zastupitelstvu dosud ani nezabývali.