Společně se třemi dalšími studenty z téže školy se zúčastnil mezinárodní soutěže s názvem Grand Prix sommelier Znojemský hrozen 2010, v rámci které bylo všech devětatřicet přihlášených soutěžících do jednadvaceti let věku hodnoceno nejen za své odborné znalosti o nápojích, především pak o víně, ale rovněž za dovednosti při degustaci a servírovaní či za komunikaci se zákazníkem.

„Soutěž, při které se poměřují odborníci na víno, probíhala ve čtyřech kolech. S napětím jsme sledovali postup Tomáše Ventruby až mezi tři finalisty. Oba jeho úspěšnější soupeři jsou již sommelieři z povolání,“ nechala se pro Žďárský deník slyšet Růžena Marková, zástupkyně ředitelky Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. Jak uvedla dále, Tomáš Ventruba svým umístěním pomohl škole obhájit prestižní pozici na poli sommelierském, již vzdělávací zařízení získalo na obdobných soutěžích v předchozích letech.

„Za mým úspěchem stojí jak samotná příprava ve škole, tak absolvování odborných kurzů, praxí v prestižních gastronomických provozech a samozřejmě také tříměsíční stáži v Anglii,“ poznamenal Tomáš Ventruba, bronzový juniorský sommelier Znojemského hroznu pro rok 2010