Hudba, při které se bude celkem 340 sportovců jednotlivých zemí představovat, pochází z dílny brněnské kapely Cimbal Classic a využije charakteristických melodií konkrétních států.

„Pečlivě jsme probrali nejznámější, hlavně lidové melodie jednotlivých zemí, abychom vybrali ty nejvýstižnější," uvedl Dalibor Štrunc, který spolu s Karlem Cónem hudbu aranžoval.

Při zahájení samozřejmě nebude chybět ani vyvěšení české vlajky a vlajky IBU, projevy hlavních organizátorů či maskoti šampionátu – lesní skřítci N+M – a rovněž další zajímavý program. Většina z něj ale má být pro diváky překvapením.

„Myslím, že toho snad neprozradím příliš mnoho, když všechny diváky pozvu na laserovou show, která bude nepochybně stát za to. Určitě bude na co kouka a diváci také poprvé uvidí rozzářený a plně vybavený sportovní areál. Velká část programu je ale plánována jako překvapení pro diváky. Ani já celé jeho složení neznám, a to záměrně, protože se rád nechám překvapit. Prostě kdo nepřijede, tak to neuvidí a určitě o hodně přijde," vyjádřil se starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

O moc víc neprozradil ani mluvčí šampionátu Jiří Pošvář. „Velká část programu má být pro diváky překvapením. Kromě laserové show mohu zmínit například koňské čtyřspřeží, které přiveze královnu Vysočiny," nastínil Jiří Pošvář část zhruba hodinu a půl trvajícího programu, který mistrovství světa v biatlonu zahájí. Vysočina jako atraktivní část země se představí nejenom zahraničním sportovcům a fanoušků, ale také turistům z jiných koutů České republiky. „Jde o to přivést návštěvníky do prostředí Vysočiny a ukázat jim, co je tady hezkého a proč k nám stojí za to přijet i jindy než jenom na závody," doplnil starosta Michal Šmarda.