Nejnovějšími příspěvky radnice do sportovní oblasti jsou jeden milion korun na pořádání letošního mistrovství světa v závodech horských kol a 850 tisíc Sportovnímu klubu Nové Město na Moravě na údržbu areálu Vysočina Areny. Rozhodli o tom na svém posledním zasedání novoměstští zastupitelé.

„Když bychom to spočítali dohromady i s granty a dotacemi, tak jde letos do oblasti sportu okolo tři a půl milionu korun," vyjádřil se novoměstský místostarosta Stanislav Marek.

Milion korun získala společnost Bike Events na realizaci Mistrovství světa horských kol 2016. „Tuto dotaci jsme v rozpočtovém výhledu schválili už před několika lety, kdy jsme se rozhodli přispět na mistrovství finančním příspěvkem v celkové výši dvou milionů korun. Peníze jsme uvolňovali postupně, v tomto roce doplácíme zbytek," uvedl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Pravidelným příjemcem peněz z městského rozpočtu je Sportovní klub Nové Město na Moravě. Zmíněných 850 tisíc, které se město rozhodlo klubu věnovat, bude použito na údržbu a provoz Vysočina Areny. Podmínkou ze strany města je celoroční přístupnost sportoviště pro veřejnost z alespoň dvaceti procent roční kapacity. Bezplatnost platí i pro poskytování některých služeb, jako je například parkování nebo možnost využití sociálního zařízení.

Na údržbu

„Jde o nový přístup financování sportovního klubu ze strany města. V minulosti se přispívalo na organizaci velkých závodů, ale letos jsme se rozhodli financovat spíše běžné provozní výdaje, které jsou spojeny s veřejným využitím. Vysočina Arena by měla sloužit veřejnosti jak v létě, tak v zimě," řekl Šmarda.

Sportovnímu klubu radnice vloni zaplatila 230 tisíc korun za údržbu singltreků. „Sportovní klub technickou správu tratí pro bikery na základě smlouvy pravidelně zajišťuje, město mu za to platí. S tím jsme počítali už od začátku," podotkl Michal Šmarda.

Město poskytlo pro letošní rok sportovním klubům a sdružením také granty a příspěvky. „Byly cíleny na zkvalitňování sportovišť, na sport pro radost, na podporu mimořádných počinů a také pro oddíly, které mají více než sto padesát členů," vysvětlil princip rozdělování peněz z městské kasy Stanislav Marek.

Příspěvky města

Největší příjemci dotací do sportu v Novém Městě na Moravě v roce 2016:

Sport organizace s více než 150 členy:

SFK Vrchovina 309 tis. korun

TJ Nové Město 293 tis. korun

Sport:

SFK Vrchovina 159 tis. korun

TJ Nové Město 39 tis. korun

Dotace na mimořádné počiny:

SFK Vrchovina 249 tis. korun

Tělocvičná jednota Sokol Maxičky 190 tis. korun

Radek Jaroš 90 tis. korun

Další příspěvky:

Bike Events 1 milion korun na pořádání Mistrovství světa v závodu horských kol 2016

Sportovní klub Nové Město na Moravě 850 tisíc korun na údržbu sportovního areálu Vysočina Arena včetně zajištění služeb pro veřejnost a 230 tisíc korun na pravidelnou celoroční údržbu singltrekových tratí.