Velkomeziříčští zastupitelé odsouhlasili rozdělení přebytku hospodaření na dvě části. Na neprofinancované závazky z loňska Meziříčí použije 23,1 milionu korun a 37,1 milionu na investice města.

Finanční výbor vznesl požadavek na to, aby město vytvořilo fond dlouhodobých investic. „Zdrojem by bylo pět milionů korun z neúčelové rezervy," uvedla Marie Ripperová, předsedkyně finančního výboru. Návrh však na zastupitelstvu neprošel. „Zatím si to nemůžeme dovolit, současnou rezervu nemůžeme zmenšit, protože do konce roku bude mít město ještě další výdaje na akce, jež chceme dotáhnout do konce. K projednání návrhu se možná vrátíme na podzim," řekl starosta Necid.

Pět milionů město vyčlenilo město na stavební práce v ulici Františkov. „To je letos naše největší akce, spolupracujeme na ní se Svazem vodovodů a kanalizací Žďársko i Krajem Vysočina," řekl Radovan Necid. Po opravě vodovodu a kanalizace, jež se uskuteční zjara, tam kraj opraví silnici vedoucí do Petrávče. Město pak zajistí kompletní úpravy povrchů v celé ulici postaví tam chodník, cyklostezku i místa na parkování.

Více než 15 milionů korun budou letos Meziříčské stát úpravy povrchů ulic Nad Tratí, Příční, Křižní a Nová, kde právě probíhají rekonstrukce kanalizace a vodovodu. Do ulice Nad Tratí navíc bude třeba investovat dalších zhruba 700 tisíc, protože v ulici je potřeba postavit nový chodník a veřejné osvětlení.

Jako podíl k investici kraje na stavbu nového hřiště za gymnáziem město připravilo 4,5 milionu korun. Se dvěma miliony se počítá na demolici bývalého areálu technických služeb, necelé dva miliony bude stát klimatizace do staré radnice a 1,6 milionu klimatizace do nového sálu Jupiter clubu. V plánu je namátkou i výměna filtrů ve strojovně koupaliště nebo práce na první dílčí etapě nového územního plánu města, v ulici K Novému světu přibude veřejné osvětlení.

Investice 2016

Do čeho investuje Velké Meziříčí loňský přebytek:*

15,4 milionu korun opravy povrchů v ulicích Nová, Nad Tratí, Příční, Křižní

5 mil. chodník, cyklostezka, parkování v ulici Františkov

4,5 mil. podíl ke krajské investici na nové hřiště u gymnázia

2 mil. demolice areálu starých technických služeb

1,9 mil. klimatizace pro starou radnici

1,6 mil. klimatizace pro nový sál Jupiter clubu

840 tisíc výměna filtrů ve strojovně na koupališti

711 tisíc chodníky a osvětlení ulice Nad Tratí

580 tisíc osvětlení ulice K Novému Světu

560 tisíc dokončení po opravách vodovodu v ulici Družstevní

500 tisíc územní plán města

440 tisíc příspěvky SVK Žďársko na vodovod a kanalizaci v ulicích Třebíčská, Hornoměstská

* pouze vybrané akce