A co vlastně pověst praví? Šlechtický syn se ztratil v hlubokých lesích, které se na místě dnešního Milasína kdysi rozkládaly. „Šťastný otec prý při opětovném shledání se synem radostně zvolal: milá syn! Takže název obce, která později povstala v místě, kde byl šlechtický syn nalezený, byl na světě,“ popisuje Marie Dvořáková.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkAle, jak praví přísloví, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. „Po nějakou dobu obec užívala název Milasýn. S ypsilonem, jakožto se synem. To dokládá i otisk úředního razítka,“ připomíná místostarosta Milasína František Šustal.

Unikátní pohled na Bystřicko, Novoměstsko i Křižanovsko nabízí okolí obce Milasín.
Nejkrásnější výhledy jsou od milasínských křížků, říká starostka Dvořáková

„Podobně je na tom i obec Karasín. Tam šlo také o šlechtického otce a syna. Tam svého potomka ale otec káral. Takže z kárá syn vznikl prý Karasín. My jsme měli toho hodnějšího syna,“ směje se se František Šustal.

A ještě jedna pověst se k Milasínu váže. „Milasín prý dříve býval mnohem větší. Zasahoval až ke Stříteži. Ale když se tu prohnali Tataři, tak ves vypálili. Dokládají to rozorávané základy staveb,“ vzpomíná na další z pověstí, která se k obci váže, milasínská obyvatelka Zdeňka Fialová.