Unikátní věž ve tvaru šroubovice stojí nad sjezdovkou na Fajtově kopci, kde meziříčský skiklub kromě rozhledny provozuje lyžařský areál a bikepark.

Rozhledna byla otevřena v červnu 2015 a stala se hitem sezony. Za první dva měsíce na ni vystoupalo osm tisíc lidí. „Zájem turistů nás velmi těší. Návštěvníci se vracejí a jezdí samozřejmě i noví. Jde o to, že pohled na okolí je různý podle ročního období, ale i denní doby. Spousta návštěvníků hodnotí jako nejzajímavější ranní rozbřesk a poté západ slunce," řekl Jiří Novotný.

Čtěte také: Řidič nezvládl řízení, na následky zranění zemřel

Atraktivní stavba je nepřehlédnutelná i v noci je osvětlená různými barvami, které věži dodávají na zajímavosti i tím, že se postupně mění a prolínají. Za zážitky a krásnými výhledy se tam navíc mohou zájemci vydat kdykoli, protože rozhledna je otevřená i v zimě.

Aby se na rozhlednu návštěvníci rádi vraceli, chce lyžařský klub areál dál vylepšovat. „Například jsme na vyhlídkovou plošinu rozhledny nainstalovali panoramatické mapy okolí, kde si návštěvník najde všechna okolní významná místa, kopce, vrcholy, města i obce. Z rozhledny lze v ranních hodinách za jasného dne vidět vrcholky Alp. Chystáme zde speciální směrovku s fotografií, aby se návštěvníci mohli lépe orientovat a Alpy najít," přiblížil Novotný.

„Stálo by také za to, vytvořit tu například pěkné dětské hřiště a chtěli bychom pořídit i držáky kol, protože sem jezdí spousta cyklistů. Zkrátka bychom rádi areál dál modernizovali, aby si lidé, co se sem budou vracet, mohli pokaždé říct, že je tu něco nového a že se o areál dobře staráme," dodal Jiří Pálka, zástupce klubu a manažer lyžařského areálu na „Fajťáku".

Po 160 schodech šplhá na 36 metrů vysokou věž pestrá skladba zájemců, od turistů, co už navštívili mnoho jiných rozhleden, po svatebčany. „Na rozhledně už bylo asi deset svatebních obřadů, hrála tam živá hudba, výběh na věž je zařazen do takzvaného Spartakus běhu, hasiči tam cvičí manipulaci a snášení zraněných," zmínil Jiří Novotný.

Handicapované sportovkyni Michaele Zdráhalové z Tělovýchovné jednoty Dětského střediska Březejc se na rozhledně předloni na podzim povedl zápis do České knihy rekordů. Přestože je nechodící, vystoupala dívka za pomoci schodolezu a hasičů až na vyhlídkovou plošinu.

Čtěte také: Meziříčská jatka bourají v rámci výcviku hasiči, město ušetří

O svébytný rekord se na Fajtově kopci postarali také diváci, kteří výkon postižené ženy sledovali. I oni pak šplhali na rozhlednu, a to ve snaze společně zdolat výšku přesahující Mount Everest. „Velkomeziříčský Everest byl nakonec překonán a nastaven na 14 816 metrů," sdělila Ivana Hladíková z TJ DS Březejc. O součet nastoupaných metrů se postaralo celkem 463 odvážlivců.

Nápad postavit na Fajtově kopci vyhlídkovou věž vzešel ze Ski klubu Velké Meziříčí před několika lety. Na stavbu za více než devět milionů korun lyžaři čerpali šedesátiprocentní dotaci.

Rozhlednu ve tvaru dvojité šroubovice navrhl Velkému Meziříčí „na míru" renomovaný architekt Václav Hlaváček. Netradiční stavba sklidila úspěchy na mnoha místech v Evropě a přinesla mu mnoho nabídek. Loni se také stala Rozhlednou roku 2015 jako nejpovedenější z vyhlídkových věží otevřených v České republice v roce 2015 ji vybrali účastníci hlasování, které připravil Klub přátel rozhleden.

Milovníci výšek na meziříčské věži ocenili panoramatický výhled do širokého okolí i architektonickou zajímavost stavby. „K popularitě této vzdušné stavby přispělo asi i to, že ji míjí a má na očích každý cestovatel po dálnici D1," připomněl mluvčí Klubu přátel rozhleden Pavel Gejdoš.

Za neobvykle vzdušnou architekturu a konstrukci získala věž také čestné uznání v soutěži Stavba roku Kraje Vysočina 2015.