Snad nejsmutnější osud postihl tamní synagogy. Stará synagoga z roku 1695 byla od otevření nové židovské modlitebny využívána jako sklad. Ten byl později přeměněn na galerii a v současné době je tato budova pro veřejnost uzavřena.

Z malé synagogy, jejíž doba vzniku není známa, toho dnes už moc nezbylo. V šedesátých letech minulého století byla z velké části zbourána, dochovala se jen část obvodové zdi.

Nová synagoga byla postavena v roce 1870. Nápadná budova z červených cihel sloužila svému účelu až do roku 1940. O tři roky později už byla využívána coby týlové skladiště německé armády.

Ladislav Slonek.
Do Nového Města přivedl lyžařskou elitu. Ladislav Slonek slaví osmdesátiny

Ani konec druhé světové války nepřinesl nové židovské modlitebně radostnější osud. Až do roku 1991 byla budova využívána jako sklad. Později se z ní dokonce stalo vietnamské tržiště.

Město by chtělo budovu od židovské obce, která ji vlastní, získat a vrátit jí ztracený lesk. „18. června se bude ve Velkém Meziříčí konat koncert na podporu nové synagogy. Byli bychom rádi, kdyby se nám ji podařilo zachránit,“ podotkla Květoslava Hladíková z velkomeziříčského informačního centra.

Jedinou z židovských památek ve Velkém Meziříčí, kterou je možné navštívit a v klidu si ji prohlédnout, je židovský hřbitov. Ten byl používán od roku 1650 a je na něm umístěno celkem 1306 náhrobních kamenů. „Zájemcům půjčíme klíče. Musí složit zálohu sto korun, tu dostanou zpět poté, co klíče zase vrátí,“ informovala Denisa Čejková z informačního centra.