Věcí se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Návrh na přezkoumání postupu zadavatele podal architekt David Mikulášek, který zvítězil v architektonické soutěži, nicméně zastupitelé rozhodli o podpisu smlouvy na vypracování projektové dokumentace s druhým v pořadí, kterým byl architekt Miroslav Cikán. „Správní řízení může trvat šedesát dní od doby, kdy úřad obdrží příslušnou dokumentaci,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Velkomeziříčská radnice již k případu dodala veškeré příslušné materiály a vyčkává verdikt úřadu. „Město v této chvíli odeslalo požadované dokumenty na ÚOHS a budeme čekat na jejich vyjádření,“ potvrdil starosta Velkého Meziříčí Josef Komínek.

Architekt David Mikulášek nejprve podal zákonnou námitku proti postupu zadavatele, tedy Velkému Meziříčí. „Zadavatel se s mojí námitkou nevypořádal, a proto jsem podal návrh k přezkoumání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ sdělil architekt Mikulášek s tím, že na základě verdiktu úřadu pak bude postupovat dál.

Ilustrační foto.
Poslední aristokratka s tváří Anny Polívkové pobaví Žďár

Podnět k přezkoumání postupu většiny velkomeziříčských zastupitelů k ÚOHS podal rovněž klub uskupení To pravé Meziříčí. „V zastupitelstvu jsme dlouhodobě upozorňovali na to, že jde o veřejnou zakázku a nebylo řádně zdůvodněno rozhodnutí zastupitelů, proč má být podepsána smlouva s druhým v pořadí, nikoli s vítězem soutěže. Upozorňovali jsme, že možná konají v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, a proto jsme dali podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ sdělil současný velkomeziříčský zastupitel a bývalý starosta Radovan Necid.

Přihlédnuto nebylo ani k výsledkům místního referenda, v němž větší část hlasujících žádala jednání s vítězem soutěže, architektem Davidem Mikuláškem. Pro se vyslovilo 64,5 procenta hlasujících. Referendum sice bylo platné, ale k závaznosti výsledku pro vedení radnice chyběla necelá stovka souhlasných hlasů.

Výsledky architektonické soutěže byly obecně poznamenány dlouhodobými spory na radnici. Loni v září kvůli nim odstoupil starosta Necid, který tím zareagoval na výměnu pěti ze sedmi radních. Novým starostou Velkého Meziříčí se pak na konci října stal předchozí místostarosta Josef Komínek.