„Jde o lokalitu po levé straně komunikace vedoucí směrem k Pohledci, kde mělo dříve sídlo Agro Měřín. Tento podnik své tamní pozemky a budovy postupně rozprodával a zůstala tam plocha přibližně tří hektarů s některými drobnými stavbami, o kterou máme zájem. Chtěli bychom tak pomoci drobným podnikatelům a vyřešit i situaci technických služeb," potvrdil novoměstský místostarosta Stanislav Marek.

Technické služby, jejichž vlastníkem je město, by takto mohly ušetřit za pronájem plochy, na níž mají v současné době překladiště komunálního odpadu. „Většina pozemků v kupované lokalitě je vyjmuta ze zemědělského půdního fondu, takže je možné je k tomuto záměru použít," dodal Stanislav Marek.

Další část vykoupené plochy má sloužit drobným podnikatelům. „Koupě areálu míří na podporu zaměstnanosti, a to i v návaznosti na útlum těžby v dole Rožná 1. Byli bychom rádi, kdyby se nám prostřednictvím CzechInvestu, případně v rámci útlumových programů, podařilo získat i nějakou státní podporu," řekl novoměstský starosta Michal Šmarda.

V dole Rožná 1 má být ukončena těžba ke konci letošního roku. O práci přijde 300 zaměstnanců. Po Bystřici nad Pernštejnem, které kvůli plánovanému propouštění už vláda přiznala 17 milionů na rozvoj průmyslové zóny, má Nové Město druhou největší nezaměstnanost v regionu.

Stejně jako Bystřice nad Pernštejnem by i Nové Město na Moravě rádo získalo státní podporu. „Museli bychom ale prosadit změnu usnesení vlády. To se už konec konců podařilo na severu Moravy i v severních Čechách. Tím bychom mohli být zařazeni mezi regiony postižené útlumem těžby a vláda by nás mohla dotovat mimo standardní předpisy. Ta možnost tu je a musíme pro to udělat maximum," sdělil Michal Šmarda.

„Útlum uranových dolů se nás týká téměř stejně jako Bystřice nad Pernštejnem. I pro Nové Město to bude znamenat velkou komplikaci. Už jsme v tomto směru s CzechInvestem jednali a oni nám poradili vydat se právě touto cestou," doplnil Michal Šmarda.