Okresní město Žďár nad Sázavou nabízí například nejmodernějším průvodcovský systém. Aplikace ZDAR4U je založena na předávána informací prostřednictvím iBeacon vysílačů. Žďár je prvním městem v České republice, které ji využívá v souvislostí s turistickou propagací.

„Tento projekt jsme připravili ve spolupráci s Krajem Vysočina a Institutem pro informační průmysl Tchaj-wan. Po Žďáře je rozmístěno dvacet stanovišť a malými vysílači. Pokud mají lidé chytré telefony nebo tablety a nainstalují si aplikaci ZDAR4U a zároveň budou mít zapnutý bluetooth, tak je aplikace sama upozorní, na kterém místě se právě nacházejí, a zprostředkuje jim obsah s informacemi o daném stanovišti,“ vysvětlil místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement.

Vysílače fungují až do vzdálenosti dvaceti metrů a jsou umístěny ve Farských humnech, v parku „u Ivana“, na pěší zóně, u nádraží, na Doležalově náměstí i na náměstí Republiky, u Staré radnice, u regionálního muzea, na Havlíčkově náměstí, u relaxačního centra, u Domu kultury, na Klafaru, ve sportovním areálu Bouchalky, na naučné stezce kolem Zelené hory, v areálu žďárského zámku, u poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, u baziliky Nanebevzetí Panny Marie, v areálu Pilák a u hraničního kamene Čech a Moravy. Kromě samotného průvodcovského systému aplikace umožňuje i vložení nejrůznějších slev, například od příspěvkových organizací města.

„Vysílače jsou většinou na sloupech veřejného osvětlení a jsou označeny cedulkou. Telefon zvukovým signálem ohlásí, že je návštěvník v jeho blízkosti. Informace ke každé lokalitě jsou jiné, někde je více textové části, jinde naopak více fotografií. Některé jsou doplněny videem. Průvodce je zpracován v šesti jazycích – češtině, angličtině, němčině, francouzštině, tradiční čínštině a zjednodušené čínštině,“ informoval Josef Klement.

Házenkáři Velkého Meziříčí (v tmavém), ilustrační foto
Na úvod debakl. Házenkáři Velkého Meziříčí v Telnici vybouchli

Žďár nabízí také dobíjecí stanice pro elektrovozidla, které najdou zájemci před Starou radnicí nebo na centrálním parkovišti v Neumannově ulici.

Nové Město na Moravě se zaměřilo rovněž na elektromobilitu. „Zatím máme dobíjecí stanici pro elektrokola ve Vysočina areně, ale rádi bychom přidali i dobíjecí stanici ve městě. A v průběhu příštích dvou let bychom rádi pořídili i dobíjecí stanice pro automobily. Alespoň dvě,“ přiblížil plány do budoucna starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Novoměstští se ale pustili i trochu jinou cestou. „Jako první v republice jsme začali s klikacím rozpočtem. Chtěli jsme, aby místní věděli, za co město utrácí. Následně jsme zveřejnili i účty, smlouvy a taky rozpočtovou mapu města, kde si lidé mohou najít, kolik peněz město v jaké ulici utratí. To vše je propojeno se samostatnými rozpočty místních částí. Každý si také tyto údaje může v čitelném formátu z webových stránek stáhnout a používat je pro vlastní statistické a analytické účely,“ vysvětlil novoměstský starosta.

Město využívá i systém veřejného softwaru. „V hospodářství se snažíme prosazovat používání veřejného softwaru. A také jsme se pokusili v rámci Nového Města vytvořit informační dálnici, což znamená, že se na naši městskou páteřní síť mohou volně a nezpoplatněně napojovat různé firmy a místní podnikatelé, a používat ji pro přenos svých informací,“ vyjádřil se Michal Šmarda.

„Dalším tématem, na které se zaměřujeme, je osvětlení. Chtěli bychom vyměnit současné za nové, modernější a chytřejší. A pomocí veřejného osvětlení bychom také chtěli šířit internetovou síť po celém městě,“ dodal novoměstský starosta.

Také Bystřice nad Pernštejnem nabízí majitelům elektrovozidel doplnění „šťávy“ prostřednictvím dobíjecí stanice. Zájemci ji najdou u turistického centra Eden. „Máme i klikací rozpočet, aby mohli místní obyvatelé sledovat hospodaření města. Pro návštěvníky, ale nejen pro ně, jsme zase na několika místech nainstalovali QR kódy. Najdou je na informační tabuli v parku miniatur, na budově muzea nebo u aleje pohádkových bytostí v Lužánkách. Díky chytrému mobilu se tak mohou dozvědět více informací o městě,“ sdělil tajemník Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

„A připravujeme i speciální navigaci pro pěší i cyklisty do mobilních telefonů. Bude to aplikace, která je navede na naše cyklistické a turistické okruhy,“ doplnil Josef Vojta.

Obyvatelé Velkého Meziříčí mohou pro změnu využívat webovou aplikaci nazvanou Hlášení závad. Díky ní mohou městští úředníci okamžitě zareagovat na uvedené problémy.