„Vedl nás k tomu především zvyšující se počet stížností. A to zejména od starších lidí, které různí šmejdi obtěžovali přímo v jejich domovech, ale i na ulicích ve snaze jim něco vnutit, často velmi nevybíravým až agresivním způsobem," informoval novoměstský starosta Michal Šmarda.

Na dodržování zákazu dohlíží městská policie. Ta uděluje za nerespektování zákazu blokové pokuty do výše tisíc korun. Případně může přestupek postoupit do správního řízení, kde hrozí pokuta až třicet tisíc.

Podomní a pouliční prodejci, kteří „loví" svoji kořist, budou mít od prvního června utrum i ve Žďáře nad Sázavou. Radnice zákazem vyšla vstříc obyvatelům, kteří se cítili ve svých bytech, domech i na ulici dotěrnými prodejci obtěžováni.

„Stížnosti na různé nevhodné praktiky prodejců, aby se například dostali do domu, se množily a lidé se jejich neodbytným nabídkám nevyhnuli ani na ulici," uvedla žďárská starostka Dagmar Zvěřinová.

Změna se ale podle starostky netýká oficiálně schválených veřejných sbírek, kupříkladu tradiční Tříkrálové sbírky.

Od 1. června mohou být pochůzkoví i podomní prodejci pokutováni rovněž ve Velké Bíteši.

Také tam začne podle slov bítešského místostarosty Tomáše Kučery platit zákaz těchto činností, rovněž jako odpověď radnice na vzrůstající počet stesků lidí, kteří se neodbytných obchodníků nemohli zbavit.

Už nějakou dobu platí stejný zákaz v Bystřici nad Pernštejnem a ve Velkém Meziříčí. V Bystřici nad Pernštejnem se však vztahuje jenom na podomní prodej.

„Zákazem pochůzkového pouličního prodeje by byly postiženy i charitativní sbírky. Navíc na veřejném prostranství je situace trochu jiná, než když je člověk obtěžován přímo ve svém bytě," sdělil místostarosta Bystřice Josef Vojta.

Svratka také chystá novou vyhlášku

Největší problémy v Bystřici vznikaly při obcházení domácností zástupci různých energetických společností nebo mobilních operátorů, kteří se snažili zejména starší lidi přesvědčit ke změně jejich smluv.

„Někteří z prodejců energií dokonce tvrdili, že je k lidem poslali z městského úřadu, což samozřejmě byla lež," dodal pro Žďárský deník Josef Vojta.

K zákazu podomního prodeje se podle starosty Františka Mládka v dohledné době chystají také v patnáctiset-hlavé Svratce.