S těmi zákon z roku 1998 nepočítal – umožnil obcím regulovat pouze provoz klasických výherních automatů. Na videoterminály, které spadají pod ministerstvo financí, obecní vyhlášky nedosáhnou.

Společnost Sazka tak přišla do Bystřice, odkud předtím radnice vypudila konkurenci. „Čekáme na změnu zákona,“ uvedl bystřický místostarosta Josef Vojta.

„Máme dohodu se Sazkou a ministerstvem financí, aby už nepřibývaly další terminály. Vyhláška o zákazu výherních automatů na území Bystřice nadále platí,“ dodal místostarosta.

Zákazem automatů Bystřice dobrovolně přišla o dva miliony ročně na poplatcích. Nyní jsou ve městě videoterminály, ale na poplatcích profituje jen ministerstvo financí.

Hledání řešení

Proti automatům bojují i ve Velkém Meziříčí na Žďársku, kde se před lety také pojistili vyhláškou. Dokonce ani nové videoterminály se ve městě usídlit nestihly.

Město si jejich zákaz vybojovalo na ministerstvu financí. „Nějaké snahy jsme zaregistrovali, ale z ministerstva nám bylo přislíbeno, že naše rozhodnutí respektují,“ sdělil velkomeziříčský starosta František Bradáč.

Město poté vstoupilo do Sdružení měst a obcí proti hazardu, které hodlá připravit novelu loterijního zákona. „Sdružení bylo založeno přímo pro boj s hazardem, myslím si, že by mohlo být úspěšnější než například Svaz měst a obcí. V něm jsou i města, kterým terminály na jejich území nevadí,“ uvedl Bradáč.

Bystřičtí situaci vnímají opačně, a proto na začátku roku vstoupili do Svazu měst a obcí. „Myslíme si, že je to organizace, která je rovnnoceným partnerem zákonodárných institucí. Problematický loterijní zákon hodláme řešit jejím prostřednictvím,“ poznamenal Josef Vojta.

Tomuto názoru oponuje bystřický senátor Josef Novotný, který za založením Sdružení měst a obcí proti hazardu stojí. „Svaz měst a obcí podléhá vlivu politických stran, a nikdy si nevydobyl roli, která mu náleží,“ je přesvědčen Novotný .

----------------------------------------------------------------------------

Hazardní hry

Hrací automat je zpravidla elektronické zařízení, na kterém lze za peníze provozovat hry, typicky montované do vysoké stojící skříně s displejem a ovládacími prvky na čelní stěně.

Dnes jsou nejčastější tzv. výherní hrací automaty, které umožňují hrát hazardní hry s možností peněžní výhry.

Výherní hrací automaty bývají umístěny v hernách, kasinech, ale i běžných restauracích.

Videoterminály, které spadají pod ministerstvo financí, obecní vyhlášky nemohou postihnout. Od klasických automatů se terminály liší například tím, že jsou softwarově řízeny z jednoho centra.