Do obecního kalendáře si nechala zapsat masopust obec Vilémovice na Havlíčkobrodsku. „Masopust u nás připadl na sobotu 13. února, ale to v žádném případě nestihneme. Je to škoda, snad bude příští rok lepší,“ poznamenal starosta Václav Vacek.

Slavný masopust spojený s pohřbíváním basy musí i letos v únoru oželet v Příložanech u Jaroměřice nad Rokytnou. Tady průvod pořádalo Městské kulturní středisko Jaroměřice a ochotníci z Moravských Budějovic. ,„Už loni se slavnost nekonala, protože se lidé báli kvůli koronaviru na masopustní průvod přijít. Ani letos nebude,“ povzdechla si Kateřina Dyksiňská. Neméně populární Ostatky vyškrtly z kalendáře i v Pikárci u Velkého Meziříčí. Loni je stihli ještě koncem února.

Otužilce z Jihlavska od koupačky neodradí ani mrznoucí déšť. Podívejte se

Loni stihli uspořádat masopustní průvod ve Štokách na Havlíčkobrodsku. Konal se poslední víkend v lednu. „S nápadem přišla rodina Prokšových, přidaly se místní spolky,“ upřesnil starosta Pavel Královec s tím, že letos bude v ulicích městečka ticho.

Výstava ve Žďáře

Aspoň si připomenout atmosféru masopustních průvodů mají možnost návštěvníci regionálního muzea ve Žďáře nad Sázavou, ovšem jenom za sklem. Maškary zaplnily muzejní sály, kde se svítí i v noci. „Kdo se chce o masopustu dozvědět víc, může si prohlédnout facebook muzea, kde jsou pravidelně zveřejňovány tematické příspěvky,“ pozvala obdivovatele lidových tradic za muzeum Kamila Dvořáková.

Až tisíc denně: v Jihlavě představili prostory očkovacího centra. Podívejte se

Pro naše předky byl masopust svátkem, kdy si mohli ještě naposled nevázaně zařádit než přišlo období předvelikonočního půstu. „Masopust na čas upadl v zapomnění, ale jeho tradice se vrátila s oblibou se dodržuje dodnes.

Masopust, ostatky nebo fašank je svátek , který se slaví v období mezi Vánocemi a postní dobou předvelikonoční, tudíž je to svátek pohyblivý,“ upřesnil znalec lidových tradic Jindřich Holub ze skanzenu v Pohledi na Havlíčkobrodsku . Masopust provázely rozpustilé obyčeje, magické lidové obřady a nevázané veselí. Dnes se z této tradice dochovaly zejména maškarní průvody, zabíjačky a smažení masopustních koblih.