„Byla to jedna z našich nejhorších sezon. Doplatili jsme hlavně na absenci mrazů v prosinci a lednu, kdy teploty téměř nešly pod minus tři stupně,“ potvrdila Magda Vaňková ze skiareálu v Lukách nad Jihlavou. Tam tak na svah lyžaři zamířili až na počátku února. „Výhrou pro nás nakonec nebyly ani jarní prázdniny, kdy přes den bylo pro změnu minus patnáct, což nejsou pro rodiny s dětmi, které k nám míří nejčastěji, zrovna ideální podmínky,“ popsala Magda Vaňková s tím, že „lyžovačka“ v Lukách nad Jihlavou skončila zhruba v půli letošního března.

Jako nevydařenou hodnotí tuto zimní sezonu také v Novém Jimramově na Žďársku. Ačkoliv se tam povedlo odstartovat provoz již v prosinci, návštěvnické rekordy rozhodně nepadaly – lyžaři se na uměle zasněžený svah příliš nehrnuli, když byla okolní krajina bez bílé pokrývky. Navíc vánoční prázdniny vyšly hodně krátké. „Tentokrát prostě nepanovala ta správná lyžařská atmosféra. A když konečně sníh v únoru napadl a podmínky se zlepšily, plno lidí už bylo odjetých na velkých horách. Bohužel za námi nestojí ani žádné velké město, odkud by si lidé zašli odpoledne třeba na chvíli zajezdit. K nám už se musí kus dojet,“ posteskl si Petr Chlubna z jimramovského skiareálu.

Na tom, že tato zima nepatřila k těm úplně typickým, se s vlekaři shodnou i sami milovníci zimních sportů. „Jsem zvyklý, že na začátku zimy a hlavně přes vánoční svátky se tady u nás na Vysočině pěkně rozjezdím, abychom si mohli s partou kamarádů ke konci zimy zařádit na snowboardech v Krkonoších, kam pravidelně jezdíme. Tentokrát jsem ale byl za prosinec a leden snad jen dvakrát či třikrát. Sníh téměř nebyl, navíc bylo teplo nebo pršelo - a v takovém počasí se člověku moc jezdit nechce, i když je sjezdovka uměle zasněžená. Do Krkonoš jsme pak nakonec odjížděli, když se tady u nás sezona konečně pořádně rozjela,“ konstatoval Pavel Halamka z Velkého Meziříčí.

Rozkvetlá louka U Bezděkova.
OBRAZEM: Šafrán bělokvětý rozkvetl. Ochranáři napočítali tisíce květů

Provozovatelé meziříčského skiareálu Fajtův kopec si uplynulou sezonu také rozhodně nepochvalují. A to i přesto, že se hlavní svah povedlo udržet zasněžený téměř po celou zimu. „Bylo to plné zvratů. Třeba v lednu jsme museli na pět dní i přerušit provoz, abychom vyrobili další technický sníh. Nakonec jsme se už přestali soustředit na zasněženou plochu – jedna tréninková sjezdovka nefungovala vůbec, a zaměřili jsme se spíš na dostatečnou vrstvu sněhu na hlavní sjezdovce,“ přiblížil Jiří Pálka z „Fajťáku“. I díky tomu se nakonec na svahu nad Velkým Meziříčím řádilo až do Velikonoc. Rozpačitý start sezony se podle Jiřího Pálky povedlo nakonec trochu vylepšit příznivým únorem a částečně i březnem, přesto však bylo ve výsledku skóre horší než minulou zimní sezonu.

Letošní únor jakožto nejpříhodnější měsíc pro příznivce lyžování hodnotí i další provozovatelé sjezdovek v kraji. „Sezona začala sice brzy, už před Vánocemi, ale leden víceméně propršel. Nejlepší byl rozhodně únor, kdy panovaly opravdu dobré podmínky pro lyžování. V březnu po oteplení a následných mrazech už byl povrch sjezdovky hodně tvrdý a nebezpečný, takže jsme ukončili provoz,“ přiblížil Karel Klapač ze Ski snow parku Harusův kopec u Nového Města na Moravě na Žďársku. Podle něj se při rozmarech počasí, jaké tuto zimu panovaly, o to víc projevuje, jak velkou roli hraje umělé zasněžování. „Loni jsme pořídili dvě sněžná děla, tento rok přikoupíme ještě další,“ dodal Karel Klapač.

Poměrně dobře dopadla lyžařská sezona ve skiareálu Šacberk v Jihlavě-Zborné, byť to tak zpočátku vůbec nevypadalo. „Sezona byla hodně neobvyklá, počasí si s námi opravdu zahrávalo. Na konci ledna jsme si říkali, že to bude jedna z těch nejhorších sezon – dny, kdy se lyžovalo, by se daly pomalu spočítat na prstech jedné ruky. Následující měsíce to ale vynahradily – únorová a březnová návštěvnost byla nakonec rekordní,“ vyjádřil se Pavel Havlíček, provozovatel šacberské sjezdovky, kam za zimu zamíří tisíce až desetitisíce lidí.

Obvykle to podle něj bývá jinak – Vysočina těží hlavně z prosincových a lednových lyžařů. „V únoru hodně lidí jezdí lyžovat třeba do Krkonoš a v březnu už pak do Alp. Tato sezona ale byla v tomto směru hodně posunutá,“ dodal Pavel Havlíček.

Natáčení krátkometrážního snímku s názvem Devadesát stupňů v Jihlavské prádelně.
OBRAZEM: Studenti hledají komparz pro svůj snímek