„Důvodem vyhlášení sbírky je vysoká finanční náročnost projektu. Občané se vyjadřovali k výběru nejlepší architektonické podoby, naslouchali jsme jejich připomínkám a přáním. K projektu se vyjadřovalo i město prostřednictvím rady a zastupitelstva. Sbírkou chceme tedy i podtrhnout určitou sounáležitost velkomeziříčských občanů s rozhlednou, kdy se i oni mohou stát těmi, kteří se přímo zaslouží o to, že tento projekt bude završen a jejich jméno bude spojeno s výstavbou rozhledny," informoval Jiří Novotný, předseda Ski klubu Velké Meziříčí, který je investorem stavby.

Schod se jménem

Všechny peníze shromážděné prostřednictvím veřejné sbírky budou použity na financování nákladů na stavbu rozhledny. „Financování bude zcela transparentní a o průběhu sbírky budeme zveřejňovat informace na webových stránkách klubu," poznamenal Jiří Novotný. Na webu jsou i podrobná pravidla sbírky. Informace a letáky je možné získat v informačním centru v budově meziříčské radnice.

„Ski klub s námi záměr veřejné sbírky konzultoval, přičemž se mu město bude snažit vyjít vstříc, jak jen to bude možné," uvedl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Přispět je možné jakoukoliv částkou. Jména dárců, kteří věnují více než 200 korun, budou zveřejněna na tabuli dárců na stěně rozhledny. Lidé, kteří věnují od 500 korun výše, budou deset let moci věž kdykoliv navštívit v doprovodu jedné osoby. „Ti, kteří dají minimálně dva tisíce korun, budou mít výhody rozšířené o to, že jejich doprovod může čítat čtyři osoby a jejich jméno bude zveřejněno kromě tabule dárců i na jednom ze schodů rozhledny na nerezové tabulce. Pokud si někdo vybere konkrétní číslo schodu, bude si muset připlatit ještě tisíc korun. Tuto možnost mají samozřejmě také podnikatelé a firmy," přiblížil předseda Ski klubu Velké Meziříčí Jiří Novotný.

Hlavní pokladnička je umístěna v infocentru v radnici, druhá v restauraci na Fajtově kopci, peníze je možné složit i na recepci Hotelu Pod Zámkem. Přispívat je možné v hotovosti i na speciální dárcovský účet č. 14140207/0100.

Evropská dotace, kterou lyžaři na rozhlednu loni získali, pokryje šedesát procent potřebné částky a jedná se o více než pět milionů korun.

Třicetimetrovou rozhlednu ve tvaru dvojité šroubovice, v noci osvětlené, navrhl Meziříčí „na míru" architekt Václav Hlaváček. „Předpokládáme, že atraktivní rozhledna může přivést do města další návštěvníky i mimo lyžařskou sezonu," dodal starosta Velkého Meziříčí Necid.