V novoměstské nemocnici totiž momentálně takový zákrok nemá kdo provést. V návaznosti na tuto skutečnost bylo lůžkové oddělení ORL zrušeno.


Mandle trhají jinde


„Někteří lékaři odešli, jiní onemocněli. Do výběrového řízení na primáře oddělení se nikdo nepřihlásil,“ uvedl ředitel novoměstské nemocnice Zdeněk Kadlec a potvrdil, že lůžkové oddělení ORL bylo uzavřeno a fungují jenom ambulance. Kdo tedy nutně potřebuje otorhinolaryngologický operační zákrok, musí se se svým požadavkem obrátit jinam.


Nejčastěji to jsou zbývající nemocnice v kraji Vysočina, nebo brněnská zdravotnická zařízení. „V poslední době pacientů ORL, kteří potřebují nějaký operační zákrok, ze žďárského okresu přibylo,“ uvedla mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.


Nespokojení pacienti se však proti dojíždění za lékařskými zákroky mimo okres ohradili a obrátili se i na regionální politiky.


„Osobně si myslím, že je třeba v každém případě dosáhnout toho, aby lůžkové oddělení ORL v novoměstské nemocnici fungovalo a operovalo se tam jako dříve,“ vyjádřila se senátorka Dagmar Zvěřinová.


Jenže jak toho při nedostatku lékařských specialistů dosáhnout?


Operace 2x týdně


„Je to složité, lékařů ORL je obecně málo, což mi potvrdil i předseda otorhinolaryngologické společnosti Kostřica. Navíc se orientují spíše na fakultní nemocnice velkých měst, případně si otevírají soukromé praxe,“ vysvětlil Zdeněk Kadlec.


„Chceme co nejdříve dosáhnout alespoň toho, aby se u nás operovalo nejméně dvakrát v týdnu. Šlo by samozřejmě o předem nasmlouvané zákroky,“ popsal ředitel nemocnice způsob řešení problematické situace.


„Lékaři ORL by prováděli jenom drobnější zásahy, přičemž by pacienti následně leželi na dětském, chirurgii nebo interně,“ doplnil ředitel Kadlec.
Ambulance ORL jsou nyní zajišťovány lékaři na 2,3 úvazku. Na operace, byť jenom dva dny v týdnu, je třeba dalšího specialistu. Ale toho není jednoduché den ze dne obstarat.


„Čekáme na uzdravení jednoho z našich lékařů, který je v současné době sám po operaci kvůli úrazu,“ dodal Zdeněk Kadlec.

Co je ORL?

– otorhinolaryngologie (zkráceně ORL) je chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu ušních, nosních a krčních chorob.
– vedle toho se ORL také zabývá onemocněními hlavy a krku; celý název oboru zní otorhinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku
– mezi nelékaři se běžně používá pojmenování ušní nosní, krční
– otorhinolaryngolog se dále může specializovat na foniametrii a audiologii (poruchy, hlasu, sluchu a řeči)