„Do soutěže bereme půllitrové lahve, počet na jednoho vystavovatele je neomezený. Obsah alkoholu má být maximálně do 55 procent. Lahve musí být řádně označené jménem vystavovatele a kontaktem na něj, druhem ovoce a rokem výroby. Nepovinným údajem je pálenice,“ informoval hlavní organizátor Tradičního koštu pálenek Jaromír Plodek z Kozlova.

Zájemci mohou své vzorky dodávat hned na šest sběrných míst. Buď přímo do rukou hlavního organizátora nebo do okolních pálenic – v Kozlově, v Osové Bítýšce, Lavičkách, Hlinném nebo Znětínku. „Mohou je vozit osobně nebo posílat poštou či službou PPL. Prostě jakkoliv,“ sdělil Jaromír Plodek.

Vzhledem k tomu, že se v loňském roce urodilo značné množství ovoce a pálenice si sezonu velice pochvalovaly, dá se očekávat, že by počet odevzdaných soutěžních vzorků mohl být tentokrát rekordní. „Rekord jsme měli asi před třemi lety, kdy bylo hodnoceno 222 vzorků. Tento rekord bychom opravdu letos mohli trhnout,“ potvrdil hlavní organizátor, který na druhou stranu ale neočekává, že by se do soutěže dostalo více speciálních pálenek.

„Mám obavy, že speciality moc nebudou. Urodilo se hodně třešní, hrušek, jablek i švestek a každý si samozřejmě vypálí z toho nejjednoduššího a nejlevnějšího ovoce. Takže specialit asi moc nebude. Ale necháme se překvapit,“ usmál se Jaromír Plodek.

Uzávěrka odevzdávání vzorků byla stanovena na 12. dubna. Hned o den později se sejde odborná komise, která začne „ohnivé vody“ hodnotit. „Pro veřejnost pak bude 27. dubna v sále hasičské zbrojnice ve Velkém Meziříčí otevřena výstava, na níž budou vítězům předány diplomy, poháry a ceny. Veřejnost bude mít k dispozici i katalog se všemi výsledky,“ prozradil Jaromír Plodek.