„Upozornil jsem úřad, že čtyři lípy jsou už napadeny dřevokaznou houbou a bylo by záhodno jejich stav řešit. Město je za ně zodpovědné, a pokud se tam něco stane, padne to na hlavu města,“ prohlásil Jiří Hemza ze Žďáru nad Sázavou.

Lípy na náměstí Republiky jsou staré okolo sta let. Nejhůře jsou na tom čtyři stromy. Ale ani zdravotní stav dalších lip ve stromořadí není právě ideální. „Obávám se, že to je otázka následujících dvou tří let, kdy bude zapotřebí vyměnit všechny stromy. Bylo by nejlepší dát co nejdříve všechny lípy pryč a nahradit je novými, kvalitnějšími. A ty pak odmalička opatrovat,“ vysvětlil svůj postoj Jiří Hemza.

Ne všichni místní obyvatelé s ním ale souhlasí. „Já mám k těm stromům citový vztah. Rostly tam, když jsem jako malý chodil kolem s dědou za ruku a tahal za sebou kačera. Byly tam, když jsem chodil do školy a pak do práce. A jsou tam i dnes, když už jsem v důchodu. Provázely mě celým životem a nechtěl bych, aby je město pokácelo. I když je fakt, že by se o ně mělo více starat,“ prozradil svůj vztah k dřevinám rostoucím v centru města další obyvatel Žďáru Jan Německý.

V Žďáře nad Sázavou se staví sítě pro obytné domy – parcely na Klafaru:
Parcela? Tisíc korun za metr čtvereční je málo. Přidejte

Diskuse na téma zeleň je pokaždé citlivým tématem. „Ale lípy na náměstí Republiky byly od prvopočátku špatně ošetřované a už je nelze zachránit. Možná mám radikálnější názor než ostatní, já bych to ale rozhodně řešil pokácením. Škoda, že se to neudělalo při rekonstrukci náměstí,“ sdělil Jiří Hemza.

Zmíněná rekonstrukce náměstí se uskutečnila v letech 2014 a 2015. Ještě před jejím začátkem nechalo město posoudit i lipové stromořadí. „Tehdy jsme chtěli, aby se lípy vykácely a zasadily nové. Odborník se ale vyjádřil proti kácení, proto byly lípy ponechány a pouze ošetřeny,“ vysvětlil tehdejší situaci Miloslav Dvořák z odboru komunálních služeb městského úřadu.

Odborný posudek vypracovaný autorizovaným krajinářským architektem Přemyslem Krejčiříkem v roce 2014 uvádí, že stromy na náměstí Republiky budou zachovány, protože jsou součástí tradice udržované v našich zemích po staletí. A také že tyto lípy mohou ve Žďáru žít několik desítek let. „Už tehdy jsem k tomu měla výhrady, ale odborníci naznali, že stačí stromy pouze ošetřit,“ posteskla si Marie Šustrová ze žďárského úřadu, která má na starosti městskou zeleň.

Okolí bystřického fotbalového stadionu se po přístavbě wellness centra a dalších stavebních úpravách změní.
Příští rok u stadionu přibude wellness zařízení za 90 milionů

Stromořadí v centru města škodí nejen dřevokazné houby. Vliv na jejich nepříznivý zdravotní stav má například i automobilová doprava. „Zejména projíždějící nákladní auta, která některé z větví pozurážela. Je tam poměrně úzká silnice a tak občas dojde ke kolizi auta s některou z větví,“ vysvětlila situaci Marie Šustrová.

Zda se město rozhodne nechat znovu vypracovat dendrologický posudek není v tuto chvíli jasné. „Přiznám se, že jsme se tím zatím nezabývali,“ podotkl žďárský místostarosta Josef Klement.